Tedenske novice 10.2.2017

Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v sevniški kulturni dvorani potekala osrednja občinska prireditev v organizaciji Občine Sevnica, Zveze kulturnih društev Sevnica in Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Kot osrednji gost prireditve je navzoče nagovoril slavnostni govornik dr. Stane Granda, zgodovinar, znanstvenik, raziskovalec, pedagog, pa tudi predsednik Združenja za slovensko besedo.

Prireditev je bila v osrednjem delu namenjena podelitvi priznanj in Prešernovih plaket Zveze kulturnih društev Sevnica. Priznanje je Zveza kulturnih društev Sevnica letos, na podlagi v okviru razpisa prispelih predlogov, namenila Alji Senica Jazbec, Tatjani Gregorčič, Jožici Čot in Cvetki Ostrovršnik. Bronasto Prešernovo plaketo je predsednik zveze Jože Novak skupaj z županom Srečkom Ocvirkom podelil Ani Fakin, prejemnik Srebrne Prešernove plakete je postal Ženski pevski zbor Azelea Boštanj, dobitnik Zlate Prešernove plakete pa je Anton Hohkraut iz Godbe Sevnica.

Predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak je v svojem nagovoru namenil čestitko in iskreno zahvalo vsem prejemnikom priznanj, ki z raznolikim dolgoletnim ljubiteljskim delom na področju kulture pomembno sooblikujejo bogastvo sevniške kulturne krajine. Zbrano občinstvo je pozdravil in čestitke nagrajencem namenil tudi župan Srečko Ocvirk. Z izbranimi točkami sta publiko navdušila učenca Glasbene šole Sevnica, in sicer sopranistka Sara Praznik ob spremljavi pianistke Špele Troha in tolkalist Jošt Fister z glasbilom vibrafon. V preddverju dvorane so si obiskovalci po prireditvi ogledali še izbrana slikarska dela s 16. likovnega shoda Grad Sevnica 2016.

Kulturna ustvarjalnost po vsej sevniški občini

Širine ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja je v naših krajih preprosto preveč, da bi ga uspeli združiti le z eno, osrednjo prireditvijo. Krajevne skupnosti in društva po večini krajev občine v svoji organizaciji tako skozi ves teden pripravljajo razne dogodke.

Fotografska sekcija Delavskega kulturnega in športnega društva Krmelj je na dan kulturnega praznika pripravilo odprtje pregledne razstave starih fotografij Krmelja, ki bo v tamkajšnjem kulturnem domu na ogled še do 19. februarja po predhodnem dogovoru. Praznično je že bilo tudi v Loki pri Zidanem Mostu, kjer so na dan kulturnega praznika gostili dr. Janka Prunka in vokalno skupno Encijan.

Osnovna šola Tržišče vabi na dobrodelni koncert z naslovom Zimski glasbeni večer, ki bo nocoj ob 18.30 v novi telovadnici pri šoli. Zbrane prispevke bodo namenili šolskemu skladu za sofinanciranje nadstandardnih dejavnosti v šolskem letu. S prireditvijo bodo sočasno obeležili tudi slovenski kulturni praznik.

Boštanjčani bodo jutri zvečer, s pričetkom ob 18. uri, s slovesnostjo v dvorani tamkajšnjega TVD Partizana hkrati obeležili slovenski kulturni praznik in praznik krajevne skupnost Boštanj. Po tradiciji bodo najprej podeljena priznanja oziroma plakete krajevne skupnosti, v drugem delu prireditve pa bo za kulturni program poskrbela Osnovna šola Boštanj.

Kulturni praznik bodo jutri obeležili tudi na Blanci. Proslavo v kulturni dvorani , ki se pričenja ob 18. uri, pripravlja Kulturno-umetniško društvo France Prešeren Blanca.

Uvodno srečanje prostovoljcev pri oblikovanju projekta »Sopotniki«

Občina Sevnica je skupaj s sevniškim Družinskim inštitutom Zaupanje pristopila k projektu Sopotniki, ki ga zelo uspešno že izvajajo v občinah Divača, Hrpelje-Kozina in Sežana. Projekt je namenjen starejšim občanom, ki potrebujejo prevozne storitve, hkrati pa jim zagotavlja socialno vključenost ter s tem bolj kakovostno in radostno življenje. Cilj projekta, ki ga je namen vzpostaviti tudi v občini Sevnica, je postati eden izmed členov v verigi skrbi za starejše. Za izvajanje projekta so potrebni prostovoljni vozniki, ki so starejše občane pripravljeni peljati po raznih opravkih, na obiske k sorodnikom in prijateljem ali na kulturne prireditve.

Uvodno srečanje s predstavitvijo projekta je potekalo v začetku tega tedna v prostorih Trškega dvorca pri Občini Sevnica, na srečanju pa je bil predstavljen celoten projekt in predlagan način izvajanja. V zelo lepem številu so se ga udeležili prostovoljci – člani društev upokojencev, invalidov, krajevnih organizacij Rdečega križa, študentskih in mladinskih organizacij ter drugih društev sevniške občine. Seznanili so se s projektom, ki so ga predstavili predstavniki zavoda Sopotniki iz Sežane.

V naslednjih tednih je dogovorjeno spodbuditi še čim več članov društev oziroma prostovoljcev, ki bi z veseljem pristopili k sodelovanju v projektu. Že na uvodnem srečanju se je za sodelovanje odločilo devet posameznikov prostovoljcev. Tako je pričakovano, da bo v mesecu marcu projekt pod vodstvom in v koordinaciji Družinskega inštituta Zaupanje s sedežem v Mladinskem centru Sevnica že lahko zaživel na celotnem območju občine Sevnica in tudi širše. Ob tej priložnosti lepo vabljeni k sodelovanju, vse dodatne informacije so na voljo v Družinskem inštitutu Zaupanje.

Sofinanciranje sterilizacije lastniških mačk

Občina Sevnica skladno z zakonom o zaščiti živali del proračunskih sredstev namenja skrbi za zapuščene živali, in sicer preko pogodbe z Veterinarsko postajo Sevnica o izvajanju dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču.

Najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali je po priporočilih stroke sterilizacija lastniških mačk, zato Občina Sevnica že več let zapored ta ukrep tudi sofinancira. Akcija se je pričela 9. februarja in poteka do 25. februarja 2017. Cena sterilizacije je 67,50 evrov, pri čemer Občina Sevnica sofinancira 25 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 13 evrov, soudeležba lastnika pa je 29,50 evrov. Možnost sofinanciranja je omogočena lastnikom mačk z območja občine Sevnica. Več informacij je dostopnih na Veterinarski postaji Sevnica.

Občinska uprava Občine Sevnica