Tedenske novice 12.5.2017

Znani zmagovalci glasovanja »EU projekt, moj projekt«

Občina Sevnica je s projektom Sanacija okolice Gradu Sevnica sodelovala na tekmovanju »EU projekt, moj projekt 2017«, ki ga je v mesecu aprilu razpisala Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V spletnem glasovanju so se po posameznih statističnih regijah Slovenije za glasove potegovali različni projekti, ki so bili podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada.

V posavski statistični regiji je največ glasov prejel prav projekt Sanacije okolice gradu Sevnica, v okviru katerega je bil celovito obnovljen grajski park, opravljena rekonstrukcija sprehajalnih poti in obnova vrtnarjeve vile. S tem je okolica gradu zažarela v svojem prvotnem sijaju. Grad danes privablja številne obiskovalce in ponuja številne kulturno-izobraževalne vsebine kakor kot tudi možnosti za rekreacijo. Regijski zmagovalci bodo predstavljeni na dnevih odprtih vrat »EU projekt, moj projekt 2017«, ki bodo potekali  9. in 10. junija 2017.

Teden ljubiteljske kulture in Pesem Posavja

Pod krovno organizacijo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja med 12. in 21. majem poteka Teden ljubiteljske kulture. Slovenija se tako pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. S Tednom ljubiteljske kulture osveščajo in pod enotno podobo predstavljajo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.

Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav javnega sklada za kulturne dejavnosti pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji in drugimi organizacijami.

Več dogodkov se bo v okviru Tedna ljubiteljske kulture zvrstilo tudi v sevniški občini, in sicer 13. maja Slikarska kolonija z naslovom »Harfe naših polj« v Loki pri Zidanem Mostu, 19. maja bo »Koncert vseh generacij« v Boštanju, 20. maja pa Koncert Mešanega pevskega zbora Lisca Sevnica z gosti v Sevnici in kulturna prireditev z naslovom »Mesec maj« v Šentjanžu.

Kot prejšnji bo tudi ta konec tedna v Posavju pevsko obarvan, nadaljuje se namreč Pesem Posavja v skupni organizaciji brežiške, krške in sevniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Nocojšnji koncert bo ob 19. uri na Gradu Rajhenburg, jutrišnji pa ob 19. uri v cerkvi sv. Roka v Brežicah.

Predstavitev knjige Tamare Špan

Danes, 12. maja, bo ob 18. uri v Mladinskem centru Sevnica predstavitev knjige domačinke, 14-letne Tamare Špan, z naslovom »Nore ali samo zaljubljene«. Predstavitev bo vodil mag. Martin Lisec. Predstavitev knjige, katero bo možno tudi kupiti, bo dopolnil spremljajoči kulturni program.

Tamara Špan, mlada in talentirana literarna ustvarjalka, je nedavno na natečaju Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za svoj knjižni prvenec prejela Nagrado avtorskih del osnovnošolcev ter priznanje in knjižno nagrado za najboljše prozno delo z naslovom Plenilec.

Dobrodelni koncert za nakup defibrilatorja v Boštanju

Danes, 12. maja, se bo ob 18. uri v dvorani TVD Partizan v Boštanju pričel dobrodelni koncert, s pomočjo katerega bodo zbirali sredstva za nakup defibrilatorja. V programu bodo sodelovali učenci Osnovne šole Boštanj in glasbeno-instrumentalna skupina Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Celja.

Preventivni dogodek v skrbi za zdravje

Ob tednu Rdečega križa in ob Dnevu medicinskih sester Območno združenje Rdečega križa Sevnica v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica organizira prireditev, poimenovano »Dan zdravja«. Ta bo jutri, 13. maja, od 7. do 12. ure na prostoru Kmečke tržnice Sevnica.

Predstavili bodo dejavnost Rdečega križa ter način organizacije v Sevnici in po krajevnih organizacijah.  Zdravstveni dom Sevnica bo sodeloval z  zdravstveno vzgojnim programom, ki bo med drugim vseboval naslednje vsebine: test aerobne zmogljivosti, merjenje krvnega tlaka in sladkorja, edukacijo samopregledovanja dojk in mod na modelu, prikazani bodo temeljni postopki oživljanja, potekala pa bo tudi promocija programa Svit na napihljivem modelu debelega črevesja. Na prireditvi bo sodelovalo več sevniških društev s področja varovanja zdravja. Program preventivnih aktivnosti bo dopolnilo preverjanje telesne zmogljivosti s testom hoje po nasipu ob Savi na dva kilometra s pričetkom ob 8. uri pri Srednji šoli Sevnica.

V Zdravstvenem domu Sevnica pregledna razstava ArtEko

V Zdravstvenem domu Sevnica je bila v torek odprta pregledna razstava ArtEko 2010-2016. Gre za slikarska, kiparska in druga likovna dela 28 avtorjev, nastala na likovnih kolonijah med leti 2010 in 2016, razstavljena pa so v Galeriji Eskulap.

Občinska uprava Občine Sevnica