Tedenske novice 13.10.2017

Sevnici priznanje za odgovoren odnos do Zemlje

V sklopu sejma Narava Zdravje, ki od 12. do 15. oktobra poteka na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, so bila včeraj podeljena priznanja natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2017. Natečaja se je udeležila tudi Občina Sevnica in v kategoriji občin z več kot 10 tisoč prebivalci prejela priznanje za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanja boljših pogojev kakovosti bivanja občank in občanov ter dobro informiranje o odnosu do okolja. V imenu Občine Sevnica je priznanje prevzel podžupan Janez Kukec.

Sodelovanje občinam prinaša več priložnosti, med njimi stikov in idej za boljši jutri občank in občanov, povezovanje lokalnih skupnosti s stroko, ki nakazuje vprašanja in ponuja odgovore, pa tudi podrobnejšo analizo stanja na področjih, ki jih natečaj raziskuje. Ta so: lokalna samooskrba, varstvo narave, varovanje gozdov, energetika, promet, ravnanje z odpadki, sejemska dejavnost, trajnostni turizem, urbano okolje, okoljsko komuniciranje in krožno gospodarstvo.

Po ocenah strokovnjakov Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, Zavoda za gozdove Republike Slovenije, Zavoda za varstvo narave, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Gradbenega inštituta ZRMK, Zavoda za varno igro, Visoke šola za trajnostni turizem ERUDIO, društva Morigenos, Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Inštituta WCYCLE in društva Planet Zemlja je Občina Sevnica »v kategoriji občin z najostrejšo konkurenco dosegla zelo dober rezultat. Še posebej dobro so bila ocenjena področja energetike, skrbi za naravo, igrišč in krožnega gospodarstva, prostora za napredek pa je predvsem na področjih trajnostnega turizma, hrupa in skrbi za gozdove«.

Natečaj je bil izveden pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Slovenije, v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor, podporo Združenja občin Slovenije, podjetja Oven iz Maribora in Srednje lesarske šole Ljubljana in v partnerstvu z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana.

Razpisa za štipendiranje še do 16. oktobra

Še do vključno ponedeljka, 16. oktobra 2017, sta odprta javna razpisa o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja za leto 2017 ter za dodelitev štipendij za deficitarne poklice v občini Sevnica za šolsko leto 2017/2018. Razpisna dokumentacija za oba razpisa je dostopna na spletni strani www.obcina-sevnica.si pod rubriko »Javni razpisi« oziroma na oddelku za gospodarske dejavnosti.

Zelena shema slovenskega turizma – povabilo k izpolnitvi ankete

Sevnica se je letos pridružila 12 destinacijam, ki so se prijavile na tretji nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovanega Zelena shema slovenskega turizma – Slovenia Green. Z znakom se želi sevniška občina na slovenskem, evropskem in globalnem trgu še bolj utrditi kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Razvoj turizma vseskozi teče kot prilagajanje potrebam in povpraševanju, dolgoročen pogled in umeščanje na turistični zemljevid tudi v obliki pridobitve znaka »Slovenia Green Destination« pa utirata pot nadaljnjemu razvoju turizma. Občanke in občane občine Sevnica vabimo k izpolnitvi anonimne ankete, ki bo pripomogla k višanju kakovosti in trajnostnega poslovanja v turizmu. Anketa je dostopna na portalih www.mojaobcina.si/sevnica, www.kstm.si in www.obcina-sevnica.si oziroma na upravi KŠTM Sevnica, ki vodi aktivnosti pridobitve znaka Slovenia Green.

Odprtje razstave XIII. Likovne kolonije Krmelj

Delavsko kulturno in športno društvo Krmelj je sinoči v domači kulturni dvorani pripravilo odprtje razstave XIII. Likovne kolonije Krmelj. Med razstavljenimi so likovna dela, ki so nastajala pod mentorstvom Antona Zgonca, fotografska dela foto-sekcije mentorice Nevenke Flajs ter likovna dela učencev Osnovne šole Krmelj, katerih mentorici sta Nada Vodišek in Nevenka Flajs. Razstava je po predhodni najavi na ogled do 6. novembra 2017.

V Knjižnici Sevnica predavanje dr. Mateja Tušaka

V Knjižnici Sevnica bo danes ob 18. uri predavanje o dejavnikih uspeha pri delu in življenju skozi zgodbe uspešnih športnikov izvedel psiholog dr. Matej Tušak. Prireditev je javna in brezplačna, poteka pa v okviru Dneva odprtih vrat Rotary kluba Sevnica.

Jesen na vasi v Tržišču

Ta konec tedna bo v organizaciji Turističnega društva Tržišče, ki letos obeležuje 15 let delovanja, v Tržišču potekal cikel dogodkov z imenom Jesen na vasi. V prostorih kulturne dvorane in gasilskega doma bo nocoj, 13. oktobra, ob 19. uri odprtje fotografske razstave, v kateri so z očimi domačih avtorjev ujete lepote krajevne skupnosti. Najboljše fotografije bodo nagrajene, izbrane pa bodo tudi krasile koledar turističnega društva za leto 2018. Jutri bo s pričetkom ob 9. uri v prostorih Društva Hrast pri železniški postaji ustvarjalna delavnica »Jesenska dekoracija«, v nedeljo pa ob 15. uri sledi še prireditev v Športnem parku Tržišče na temo »Kmečka ohcet«.

20 let Turističnega društva Loka pri Zidanem Mostu

Dvajset let delovanja praznuje Turistično društvo Loka pri Zidanem Mostu. Jubilejna slovesnost bo jutri, 14. oktobra, ob 15. uri v parku pri gasilskem domu v Loki. Pred tem bo v organizaciji turističnega društva pohod po poteh krajevne skupnosti Loka s pričetkom ob 10. uri z zborom pred Trubarjevim hramom v Loki.

Srečanje kmečkih žena spodnjega Posavja

Članice Društva kmetic Sevnica so skupaj s sevniško izpostavo Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto letošnje organizatorice srečanja kmečkih žena spodnjega Posavja, ki bo jutri, 14. oktobra, na Studencu. Program bo sestavljen iz kulturnega programa in nagovorov, v vsebinskem delu pa še ogleda obrata predelave mesa na Kmetiji Matko, ogleda perišča na Studencu, vinske kleti Društva vinogradnikov Studenec in trte potomke najstarejše vinske trte v Sloveniji, žametne črnine z Lenta. Udeleženke srečanja bosta pozdravila tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Studenec Janoš Janc.

Družabno dogajanje na sevniškem gradu

Nocoj bo na sevniškem gradu ob 20. uri v organizaciji kavarne Graščakova hči dogodek Graščakova hči in vino: večer s sommelierom Rokom Petančičem. Jutri pa bo v bližnji Lutrovski kleti ob 19. uri jesenski koncert okteta Jurij Dalmatin. Njihov gost bo Moški pevski zbor Napev Batuje.

Občinska uprava Občine Sevnica