Tedenske novice 14.4.2017

Izgradnja prizidka k podružnični šoli na Studencu

V prostorih podružnične šole na Studencu je bila včeraj podpisana pogodba za projekt dograditve prizidka. V prostorih šole poleg osnovnošolskega pouka za učence do 5. razreda poteka tudi izvajanje predšolske vzgoje, in tudi zato podružnična šola, ki je srce kraja ter pomembno kulturno in družbeno središče, potrebuje dodatne prostore za izvajanje kakovostnega vzgojno-izobraževalnega dela.

Novi prizidek k obstoječi šoli v pritličju prinaša dve igralnici za potrebe vrtca, kabinet in sanitarije, v nadstropju pa bo nova učilnica, nova knjižnica in kabinet. Pogodbeni rok izgradnje prizidka – ta bo iz klasičnih materialov s toplotno izolacijo – je 160 koledarskih dni od sklenitve pogodbe. Vrednost investicije znaša 245.350 evrov, izvedlo pa jo bo podjetje GES, gradbeništvo, energetika, sanacije, d.o.o. iz Celja.

Srečanje s člani Univerze za tretje življenjsko obdobje

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je tudi v urnik letošnjih predavanj vključilo srečanje z županom Občine Sevnica Srečkom Ocvirkom. Srečanje je potekalo v torek v prostorih sevniške kulturne dvorane.

Uvodnemu pozdravu ženskega pevskega zbora Utrinek, v katerem prepevajo članice društva, je sledil pozdrav predsednika Saše Jejčiča, ki je besedo v nadaljevanju predal županu Srečku Ocvirku. V sliki in besedi je predstavil delo lokalne skupnosti na številnih področjih, od prostorskega načrtovanja, infrastrukturnih in okoljskih ureditev do aktualnih projektov. Župan je ob tem odgovoril na vprašanja članic in članov društva, vezanih na delo občine.

EU projekt, moj projekt 2017

Vabimo vas k sodelovanju na tekmovanju »EU projekt, moj projekt 2017«. Gre za glasovanje v okviru izbora projektov, sofinanciranih s strani Evropske unije, ki so jih predlagale slovenske občine. Predlogi projektov so razvrščeni po slovenskih statističnih regijah, zanje pa lahko glasujete na povezavi www.eu-skladi.si/sl/aktualno/glasovanje-eu-projekt-moj-projekt-2017, in sicer do 8. maja 2017.

Občina Sevnica sodeluje s projektom Sanacija okolice Gradu Sevnica, na povezavi pa se nahaja pod zaporedno številko 20. Regijski zmagovalci z največ prejetimi glasovi bodo znani 9. maja, vsi skupaj pa predstavljeni na dnevu odprtih vrat »EU projekt, moj projekt 2017« 9. in 10. junija 2017.

Projekt »Sanacija okolice Gradu Sevnica« je zajemal ureditev grajskega parka in okolice gradu, rekonstrukcijo oskrbnikove hiše v grajskem parku in sanacijo brežine na področju gradu Sevnica. S projektom je bila urejena okolica z grajskim parkom, vrtnarjevo vilo in dostopnimi potmi ter s tem dosežena še celovitejša urejenost širšega grajskega hriba nad starim mestnim jedrom. Obnova sedaj omogoča zagotovitev odličnih vsebin za različne dejavnosti, razvoj kulturnega turizma ter rekreacijske možnosti, dopolnitev obstoječega kulturnega dogajanja ter razvoj novih kulturno-turističnih proizvodov.

Revija otroških in mladinskih pevskih zborov občine Sevnica

V sredo je sevniška območna organizacija Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pripravila revijo otroških in mladinskih pevskih zborov občine Sevnica 2017 z naslovom »Poj z menoj«. Po uvodnem pozdravu župana Srečka Ocvirka so se na odru Kulturne dvorane Sevnica zvrstili: Otroški pevski zbor Osnovne šole Boštanj, Otroški pevski zbor Osnovne šole Milana Majcna Šentjanž, Otroški pevski zbor Osnovne šole Blanca, Otroški pevski zbor »Zvonček« Osnovne šole Tržišče in Otroški pevski zbor »Sonček« Osnovne šole Krmelj, Mladinski pevski zbor »A vista« Osnovne šole Boštanj, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Blanca, Mladinski pevski zbor »Žarek« Osnovne šole Tržišče in Mladinski pevski zbor »Trobentice« Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica. Revijo je strokovno spremljala Tatjana Mihelčič Gregorčič, povezoval pa Vili Zupančič.

Regijsko srečanje lutkovnih skupin Dolenjske, Posavja in Bele Krajine

Sevniška kulturna dvorana je v današnjem dopoldnevu gostila Regijsko srečanje lutkovnih skupin Dolenjske, Posavja in Bele Krajine 2017. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ljubiteljsko lutkarsko dejavnost podpira in razvija v obliki strokovnih delavnic za mentorje in igralce ter s preglednimi srečanji lutkovnih skupin na območni, regijski in državni ravni. Na območnih srečanjih so strokovno oko prepričale štiri lutkovne predstave, in tako so bile na današnje regijsko srečanje lutkovnih skupin so bile izbrane naslednje skupine: Lutkovna skupina Pikapolonice iz OŠ Tržišče, Lutkovna skupina Vrtavke iz OŠ Boštanj, Lutkovna Igralnica iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj in Lutkovna skupina Delavsko kulturnega društva Svoboda Senovo. Strokovno mnenje o predstavah je podala lutkarica Irena Rajh Kunaver.

Koncept lokalne oskrbe s hrano krepi prenovljena trgovina v Krmelju

Sevniška kmečka zadruga je osrednji povezovalec kmetov v lokalni skupnosti, proizvode pa odkupuje predvsem iz sevniške občine in tudi širšega Posavja ter tako vseskozi krepi koncept čim večje lokalne samooskrbe. Po popolni prenovi je vrata v začetku tega tedna ponovno odprl Market Rondo v Krmelju, njegova nova podoba pa bo še bolj osveščala o svežih in domačih izdelkih ter živilih višje kakovosti, ki se tržijo pod blagovno znamko »Od tukaj.si«.

Nudijo integrirano pridelano sadje in zelenjavo, ekološko moko, mesne, mlečne in druge dobrote iz posavskih in ostalih slovenskih kmetij, pa tudi lastne mesne izdelke in meso blagovne znamke Grajske mesnine. Ponedeljkove prireditve z uradnim odprtjem se je med drugimi gosti udeležil in ob novi pridobitvi Kmečki zadrugi Sevnica čestital tudi župan Srečko Ocvirk.

Občinska uprava Občine Sevnica