Tedenske novice 15.9.2017

Potek prometa v času izvajanja rekonstrukcije nadvoza v Šmarju

V teku je izvajanje projekta rekonstrukcije nadvoza čez železniško progo na cesti R2-424, odsek 1166 Boštanj-Planina, poznanega kot nadvoz Šmarje oziroma »nadvožnjak«. Izvajalca investicije sta podjetje Rafael d.o.o. kot vodilni partner in Družba Slovenske železnice–Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d. d. kot partner. Gradbena dela v vrednosti 714.485,44 evrov v celoti financira Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, zaključena pa bodo predvidoma pomladi 2018.

V času izvajanja investicije bodo skladno z elaboratom označene delne zapore na samem odseku regionalne ceste pri nadvozu čez železniško progo ter na občinskih cestah proti industrijski coni in Ribnikom. Delna zapora ceste bo dnevno od 00:00 do 24:00, pri čemer je potrebno dosledno upoštevanje cestno-prometne signalizacije. V času zapore je za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, prepovedan promet čez nadvoz. Obvoz, urejen in označen skladno z elaboratom, je po naslednjih cestah: iz smeri Celja proti Sevnici po glavni cesti iz smeri Radeč proti Sevnici in Impoljci, po lokalni cesti čez most pri HE Arto–Blanca in nato po regionalni cesti iz smeri Blance proti Sevnici; iz smeri Sevnice proti Celju pa po regionalni cesti od Sevnice proti Blanci, po lokalni cesti čez most pri HE Arto–Blanca ter nato po glavni cesti proti Impoljci v smeri Sevnice in Radeč.

Dopolnitev razpisa za štipendiranje deficitarnih poklicev

Občina Sevnica je v začetku septembra objavila razpis za podelitev 10 štipendij za šolsko leto 2017/2018 za izobraževanje za pridobitev izobrazbe za naslednje deficitarne poklice: kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin-orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, mesar, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar, gastronomske in hotelske storitve (kuhar), strojni tehnik in lesarski tehnik. Vsem navedenim se na pobudo sevniške območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje pridružujejo še poklici: strojni mehanik, inštalater strojnih inštalacij, slaščičar in tapetnik.

Vsa ostala določila navedenega javnega razpisa ostanejo nespremenjena. Namen štipendiranja je zagotavljanje ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter spodbujanje vpisa na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost ter tistih področij izobraževanja, za katere ni dovolj zanimanja. Skupna višina razpisanih sredstev znaša 9.600 evrov. Prejemniki občinske štipendije ne morejo biti hkrati tudi prejemniki državne štipendije, namenjene za podporo deficitarnim poklicem.

Razpisna dokumentacija je dostopna na spletni strani www.obcina-sevnica.si oziroma na oddelku za gospodarske dejavnosti, rok za oddajo vloge je do vključno 16. oktobra 2017. Do vključno tega dne je odprt tudi javni razpis o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja za leto 2017, in sicer za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij, za katerega je razpisna dokumentacija prav tako dostopna na spletni strani Občine Sevnica oziroma na oddelku za gospodarske dejavnost.

15 let Folklorne skupine »Spomin« Društva upokojencev Sevnica

Folklorna skupina »Spomin« Društva upokojencev Sevnica ob praznovanju 15. obletnice delovanja vabi na folklorni večer, ki bo nocoj, 15. septembra, ob 19. uri v Kulturni dvorani Sevnica. Ob tej priložnosti bodo člani folklorne skupine prejeli jubilejne Maroltove značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na odru se bodo gostiteljem pridružili tudi gostje: Otroška folklorna skupina Breznica–Žiri in Folklorna skupina Delavskega kulturnega društva Senovo. Vstop na dogodek je prost.

S kolesom od Radeč do Brežic

Od 16. do 22. septembra obeležujemo Evropski teden mobilnosti in v tem času se bo tudi v sevniški občini zvrstilo več aktivnosti, katerih skupen cilj je ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti in varnosti v cestnem prometu. V okviru in z načeli tega tedna bo vnovič izveden skupni regijski projekt posavskih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice, in sicer kolesarsko popotovanje »S kolesom od Radeč do Brežic«, ki bo jutri, 16. septembra.

Okrog 60-kilometrska pot bo potekala pretežno po makadamskih poteh ob Savi, zato je potrebna primerna oprema in fizična pripravljenost kolesarjev, ki vozijo v prometu, organizirano in na lastno odgovornost. Kolesarsko popotovanje se pričenja ob 8. uri pri TRC Savus v Radečah. Pot bo nato vodila po dolini Save s predvidenimi postanki ob 10. uri v Sevnici v parku pred občino, ob 11:30 v Brestanici pri Hotelu Kozmus in ob 13:30 v Brežicah na dvorišču gradu. Kolesarji se karavani lahko pridružujejo tudi na posameznih postankih. Več informacij o dogodku je objavljenih na spletni strani Občine Sevnica, kjer je opisan tudi celoten program dogodkov ob tednu mobilnosti.

Sobotni večer z Vokalno skupino Gallina

Na Gradu Sevnica bo jutri, 16. septembra, koncert Vokalnega sestava Gallina. Ženski pevski sestav veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju bodo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Koncert se pričenja ob 20. uri, vstopnice pa bodo na voljo uro pred pričetkom.

V nedeljo spominska slovesnost na Okroglicah

Na Okroglicah bo pri spomeniku padlim partizanskim kurirjem to nedeljo, 17. septembra, ob 10. uri tradicionalna spominska slovesnost. Slavnostna govornica bo Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu, navzoče bodo pozdravili tudi predstavniki lokalne skupnosti. Tradicionalno proslavo bo pospremil kulturni program.

9. trgatev v grajskem vinogradu

V vinogradu pod Gradom Sevnica bodo grajski botri tradicionalno, tokrat 9. trgatev, opravili to nedeljo, 17. septembra. Trgatev bo pospremil kulturno-družabni program, ki se pričenja ob 11. uri. Po opravljenem delu bo v atriju gradu izvedena dobrodelna dražba likovnih del, katere izkupiček bo v celoti namenjen skladu za nadarjene mlade umetnike.

Občinska uprava Občine Sevnica