Tedenske novice 2.6.2017

Srečanje gospodarstvenikov na sevniškem gradu

Župan Srečko Ocvirk in Oddelek za gospodarske dejavnosti Občine Sevnica sta na srečanje na sevniškem gradu v začetku tedna povabila gospodarstvenike, ki delujejo na območju sevniške občine. Župan je uvodoma orisal pomembnejše kazalce poslovanja gospodarskih družb in podjetnikov ter se osredotočil na vzvode, s katerimi lokalna skupnost v trajnem dialogu spodbuja kakovostno podporno okolje za razvoj gospodarstva. Med njimi so proračunske spodbude, štipendiranje, komunalno opremljanje poslovnih con in učinkovito sprejemanje prostorskih aktov, saj potreba po večjih poslovnih površinah konstantno raste.

Podjetja se prilagajajo globalnim trendom in konkurenci, nujno pa je proaktivno sodelovanje z domačim okoljem tako v luči odgovornosti do občanov kot do okolja. Javne državne in lokalne službe pa morajo skrbeti za ustrezno infrastrukturo, prilagajanje kadrovskih potencialov in ustrezno usmerjanje izobraževanja, ustrezno stanovanjsko politiko in splošen nivo kakovosti bivanja, od dobrih zdravstvenih storitev in socialne varnosti do prijetnega družbenega okolja.

Dobrim trendom na področjih gospodarske rasti in stanja zaposlovanja v sevniški občini sta pritrdila Martin Novšak, predsednik upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice Posavje-Krško, in Saša Mohorko iz sevniške območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. V luči velikega pomena zagotavljanja kadrov v domačem okolju je predstavitev Srednje šole Sevnica in programov podal ravnatelj Matjaž Prestor. Gostja dogodka je bila tudi izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Ajša Vodnik, ki je navzočim predstavila delovanje zbornice, možnosti sodelovanja tudi sevniških podjetij z zbornico in preko tega vzpostavljanja stikov z ameriškim gospodarskim okoljem.

»Pogled v modro« za promocijo varnega potapljanja

Danes in jutri, 2. in 3. junija, Sevnica gosti poseben dogodek, imenovan »Pogled v modro«. Gre za promocijo varnega potapljanja – priljubljene adrenalinske, a predvsem zelo zahtevne in odgovorne veščine, ki obsega veliko tehničnega znanja, izkušenj, fizične pripravljenosti in psihične sposobnosti. Ta znanja so izjemnega življenjskega pomena, saj ob nesrečah na vodi rešujejo življenja.

Dvodnevni dogodek poteka na igrišču pri Športnem domu Sevnica, kjer je postavljen montažni bazen. Organizacija teče pod okriljem Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica, ki ima že od leta 2006 tudi svojo potapljaško enoto in danes šteje 11 članov, med njimi sta dva inštruktorja potapljanja.

Od lanskega leta ima sevniška potapljaška enota na podlagi državne Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč tudi nalogo reševanja ob nesrečah na tekočih ter stoječih vodah na območju sevniške občine. Po podatkih sevniškega gasilskega društva se tovrstne nesreče na tem območju zgodijo tri- do štirikrat letno.

Dogajanje se je na prizorišču pričelo danes zjutraj, ko sta navzoče pozdravila tudi župan Srečko Ocvirk in predsednik Gasilske zveze Sevnica Vinko Knez. Skozi ves dan bo potekala promocija varnega potapljanja za učence osnovnih šol sevniške občine, ki jo bodo strokovno izvajali in prikazali člani sevniške potapljaške enote in tehnična enota potapljačev iz Zagreba, zvečer pa bo še nočno potapljanje tudi za člane gasilskih društev. Vsebina promocije varnega potapljanja za vse člane gasilskih društev bo tudi jutri, 3. junija, od 9. do 17. ure. Otrokom je dovoljena udeležba na potapljanju zgolj v spremstvu učiteljev, mentorjev oziroma staršev ali skrbnikov. K ogledu vabljeni vsi zainteresirani.

Danes dobrodelna prireditev na sevniški šoli

Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica vabi na dobrodelno prireditev, ki so jo poimenovali »Dan družine – pozdrav pomladi«. Prireditev se pričenja danes ob 14. uri na ploščadi pred šolo in bo potekala vse do 18. ure na zunanjih šolskih površinah in v telovadnici. K udeležbi vabijo vse, željne druženja različnih generacij, med vsebinami pa se bodo zvrstile zabavne, poučne in ustvarjalne delavnice, športne dejavnosti, dogajanje bo popestrila živa glasba. Vsi dobrodelni prispevki bodo namenjeni socialno šibkejšim učencem in obogatitvenim dejavnostim.

Krekova konjenica na poti po mejah občine Sevnica

Na tridnevno pot po mejah občine Sevnica se je danes zjutraj iz Šentjanža odpravila Krekova konjenica Društva rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž. Gre za že sedmi tradicionalni pohod po mejah občine. Prvi dan bo konjenike pot vodila skozi Šentjanž, Malkovec, Primož, Zavratec, Rovišče in Arto s ciljem na Blanci. Jutri bodo pot nadaljevali skozi Krajna Brda, Selce, Stranje, Podskalce, Dul in Podgorje do druge nočitve na Okroglicah. V nedeljo bo sledil spust z Okroglic do Loke pri Zidanem Mostu in od tam naprej do Vrhovega, Novega gradu, nato pa do Brunka in Leskovca proti končnemu cilju, Šentjanžu, kjer jih bo na zaključnem druženju ob 15. uri pri društvenem kozolcu pozdravil tudi župan Srečko Ocvirk.

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Sevniška območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti nocoj ob 19. uri organizira vsakoletno območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž pod naslovom »Skupaj se znajdemo mi«. Na srečanju, ki bo v dvorani Večnamenskega doma v Zabukovju, se bodo predstavile skupine pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki delujejo v sevniški občini.

»Gradimo mostove … korak za korakom«

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica jutri, 3. junija, po lepi tradiciji druženja in povezovanja organizira skupno srečanje svojcev, prijateljev in znancev. Ob 10:30 pripravljajo glasbeno-kulturno prireditev z naslovom »Gradimo mostove … korak za korakom«, na ogled pa bo tudi razstava ročnih del.

Tradicionalna 31. šinjekadija na Logu

Vaška skupnost Log in tamkajšnje kulturno športno društvo jutri, 3. junija, organizirata tradicionalno 31. šinjekadijo v dvorani Večnamenskega doma Log. Šinjek lahko sodelujoči oddajo v oceno istega dne med 14. in 15. uro. Rezultati bodo znani na večerni zabavi, ki se bo začela ob 20. uri.

Gasilsko praznovanje na Šmarčni

Gasilska enota Šmarčna, ki deluje pod okriljem Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj, praznuje 35 let delovanja. Skupaj z Vaško skupnostjo Šmarčna in Športno-kulturnim društvom Večno mladi Šmarčna pripravljajo prireditev s praznovanjem jubileja in prevzemom obnovljenega gasilskega doma, ki bo ob 19. uri. V večernih urah bo na Šmarčni še vrtna veselica.

Občinska uprava Občine Sevnica