Tedenske novice 21.4.2017

Dogodki v počastitev dneva Zemlje

Jutri, 22. aprila, obeležujemo svetovni dan Zemlje. Namen tega dne je krepiti zavedanje o enkratnosti planeta, na katerem živimo, krepiti pa tudi odgovornost in skrb za ohranjanje narave in vseh naravnih življenjskih dobrin. Z organizacijo dogodkov se tej sporočilnosti pridružujemo tudi v sevniški občini.

Turistična zveza občine Sevnica je v letih od 2005 do 2015 po središčih krajevnih skupnosti vsako leto zasadila občinsko lipo, lani pa je bila v Loki pri Zidanem Mostu prvič zasajena sevniška voščenka. Tradicija zasaditve te avtohtone vrste jablane, po kateri je bila Sevnica z okolico v preteklosti zelo poznana, tako nadaljuje zgodbo občinskih lip. V počastitev dneva Zemlje in ob zaključku čistilnih akcij, ki so potekale po celotnem območju občine, je zasaditev sevniške voščenke danes potekala pri Osnovni šoli Boštanj. Spremljevalni kulturni program so izvedli učenci šole, navzoče pa sta pozdravila predsednica sevniške turistične zveze Annemarie Culetto in podžupan Janez Kukec.

Osnovna šola Blanca je danes dopoldan v sodelovanju s Čebelarskim društvom Sevnica pripravila otvoritev prenovljenega učnega čebelnjaka pri šoli. Dogodka se je udeležil in navzoče nagovoril tudi župan Srečko Ocvirk, ki je skupaj z učenci in ravnateljem mag. Vincencom Frecetom pri čebelnjaku zasadil tudi lipo.

Šole sevniške občine na različne načine vseskozi bogatijo družabno življenje krajev, v katerih delujejo. V okviru dneva odprtih vrat se bo skupnosti predstavila Osnovna šola Tržišče, tudi nosilka naziva Eko šola. Med dejavnosti so – v duhu varovanja Zemlje – uvrstili izmenjavo oblačil, knjižni sejem, možen pa je tudi ogled nove šole.

Tradicionalna proslava na Malkovcu

Pri Vinskem dvoru Deu na Malkovcu bo v nedeljo, 23. aprila, tradicionalna proslava dneva upora slovenskega ljudstva, ob 75. obletnici ustanovitve 1. dolenjskega partizanskega bataljona in ob 75. obletnici odhoda prve skupine partizanov z Malkovca v Duletovo četo.

Slavnostni govornik bo poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Janko Veber, zbrane pa bosta pozdravila predsednica tržiške krajevne organizacije Vladka Blas in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Program bodo kulturno popestrili učenci Osnovne šole Tržišče, Godba Sevnica, tenorist Marko Železnik in harmonikar Adi Moškon. Prireditev se pričenja ob 10. uri.

Občinska uprava Občine Sevnica