Tedenske novice 22.9.2017


Utrip mobilnosti v sevniški občini

Vsako leto od 16. do 22. septembra obeležujemo Evropski teden mobilnosti in tako se je v minulih dneh tudi v sevniški občini zvrstilo več aktivnosti, katerih skupen cilj je bil ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti in varnosti v cestnem prometu. Prvi dogodek je bilo sobotno kolesarjenje ob Savi od Radeč do Brežic, skupni regijski projekt posavskih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Vreme ni predstavljalo ovire za 20 kolesarjev, ki so načrtovano pot prekolesarili v celoti – s pričetkom v Radečah, postankoma v Sevnici in v Brestanici ter z zaključkom v Brežicah.

V organizaciji Socialno-varnostnega sosveta Občine Sevnica, Policijske postaje Sevnica in Občine Sevnica je v ponedeljek sledil celodnevni dogodek »Mislimo varno, ravnajmo varno, bodimo varni« pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica. Učenci razredne stopnje vseh šol sevniške občine so si ogledali lutkovno predstavo »(Ne)zgode v prometu«, ki je avtorsko delo Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica. Zvrstile so se predstavitve dela policije, od vozil in opreme do dela specialnih enot policije, dela s policijskimi psi, navdušil je tudi sestav Policijskega orkestra. Dogodek bil hkrati zasnovan kot dan odprtih vrat Policijske postaje Sevnica, v sklopu dogodka in v duhu načel Evropskega tedna mobilnosti pa je Občina Sevnica Policijski postaji Sevnica v uporabo predala službeno kolo za lažje izvajanje preventivnih in drugih aktivnosti policije.

Z opazovanjem in prijaznim opominjanjem odraslih lahko tudi najmlajši izboljšujejo kakovost bivanja v domačih krajih in hkrati pridobivajo pomembna, vseživljenjska znanja o cestno-prometni varnosti. Že četrto leto je bila tako v tednu mobilnosti izvedena akcija »Smeško-Kisko«, s katero je blizu 700 otrok ocenjevalo ustreznost uporabe parkirnih mest na javnih parkiriščih. S »Smeškom« so nagrajevali voznike, ki bodo omogočili nemoten prehod pešcev, s »Kiskom« pa so voznike na parkiriščih v okolici vrtcev in šol po občini in v mestu Sevnica le prijazno opozorili na oviranje poti pešcev oziroma na nepravilno parkiranje.

V sklopu tedna mobilnosti je potekal tudi dogodek »Pridi z mano – zame, zate, za naravo!«. Občina Sevnica je v sodelovanju z Zavodom za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki povezala nevladni in javni sektor ter različne generacije z namenom ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti v naših krajih in za celotno družbo. Sopotniki so na pot popeljali starostnike, pri tem pa so jim družbo delali župani občin, v katerih zavod izvaja prevoze starejših oseb. Tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je za nekaj ur postal prostovoljec Sopotnikov in se družil s starostniki ter spoznaval način in organizacijo dela Sopotnikov v občini Sevnica.

Namenu je bil včeraj predan prikazovalnik hitrosti pri Osnovni šoli Krmelj. Občina Sevnica je v sodelovanju s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav na nevarnem cestnem odseku ob državni cesti na vstopu v Krmelj, ki se nahaja v neposredni bližini tamkajšnje osnovne šole, postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Na ta način bodo poti osnovnošolskih otrok in drugih pešcev letu varnejše. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že drugo leto zapored ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 12 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

Zaključna prireditev Evropskega tedna mobilnosti je za vse šolarje sevniške občine potekala danes pri Osnovni šoli Boštanj, skupaj z odprtjem nove kolesarnice, dogodek pa je popestril še nastop raperja Zlatka.

Informacije o poteku prometa v času rekonstrukcije nadvoza Šmarje

V času izvajanja državne naložbe rekonstrukcije nadvoza v Šmarju so skladno z elaboratom označene delne zapore na odseku regionalne ceste pri nadvozu čez železniško progo ter na občinskih cestah proti industrijski coni in Ribnikom. Delna zapora ceste je dnevno od 00:00 do 24:00, pri čemer je potrebno dosledno upoštevanje cestno-prometne signalizacije. Promet pešcev čez nadvoz je prepovedan. V času zapore je za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton, prepovedan promet čez nadvoz. Obvoz, urejen in označen skladno z elaboratom, je po naslednjih cestah: iz smeri Celja proti Sevnici po glavni cesti iz smeri Radeč proti Sevnici in Impoljci, po lokalni cesti čez most pri HE Arto–Blanca in nato po regionalni cesti iz smeri Blance proti Sevnici; iz smeri Sevnice proti Celju pa po regionalni cesti od Sevnice proti Blanci, po lokalni cesti čez most pri HE Arto–Blanca ter nato po glavni cesti proti Impoljci v smeri Sevnice in Radeč.

Prvi vikend nakupov v Sevnici

Na Občino Sevnica je bila iz vrst sevniških gospodarstvenikov naslovljena pobuda k organizaciji vikenda nakupov v Sevnici. Gre za idejo, kako povezati čim več prodajaln, lokalov in drugih ponudnikov tržnih storitev, da kupcem v duhu skupne promocije našega vse bolj prepoznavnega mesta ponudijo zanimive ponudbe, nagradne igre, popuste oziroma druge ugodnosti. Prvi vikend nakupov v Sevnici tako poteka danes in jutri, 22. in 23. septembra. Letak z navedbo vseh sodelujočih ponudnikov je objavljen na www.obcina-sevnica.si. Svojo ponudbo ti predstavljajo na svojih spletnih straneh, akcije pa potekajo v njihovih poslovnih prostorih.

Prihaja teden športa, tudi v Sevnici

V Sloveniji letos tretje leto zapored poteka Evropski teden športa, in sicer med 23. in 30 septembrom. Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Vloga nacionalnega koordinatorja v Sloveniji je bila zaupana Olimpijskemu komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez, projekt pa sofinancira Evropska komisija preko programa Erasmus+. Glavna tema kampanje ostaja #BEACTIVE (ang. »bodite aktivni«), njen cilj pa spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti skozi vse leto. Evropski teden športa je namenjen vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. Z različnimi aktivnostmi se tem ciljem pridružujemo tudi v Sevnici. V programu, objavljenem na spletni strani Občine Sevnica, so nanizane različne možnosti vadbe, na katerih je udeležba v okviru Evropskega tedna športa brezplačna.

 

Občinska uprava Občine Sevnica