Tedenske novice 24.3.2017

27. otroški občinski parlament občin Sevnica in Radeče

Na sevniškem gradu je danes dopoldan potekalo zasedanje občinskega šolskega parlamenta občin Sevnica in Radeče. Udeležilo se ga je 29 mladih parlamentarcev in parlamentark ter mentorji in ravnatelji z vseh osnovnih šol sevniške in radeške občine: OŠ Ane Gale Sevnica, OŠ Blanca, OŠ Boštanj, OŠ Krmelj, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Tržišče in Osnovne šole Marjana Nemca Radeče. Uvodoma so zbrane pozdravili predsednik Zveze prijateljev mladine Krško Vinko Hostar, župana Srečko Ocvirk in Tomaž Režun ter Mirjana Jelančič, ravnateljica Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, ki je povezala organizacijske niti otroškega parlamenta in prispevala tudi uvodni dramsko-glasbeni kulturni program.

Poglobljene razprave so učenci in učenke nato izvedli v treh skupinah, na tri tematike: o prihodnosti in nadaljnji življenjski poti ter moči sooblikovanja sveta in družbe, o trajnostnem razvoju okolja na lokalni in globalni ravni ter na temo oziroma vprašanje »kdo sem in kakšen človek želim postati«. V zaključku so vsi sodelujoči izbrali dva predstavnika, ki se bosta v maju udeležila nacionalnega otroškega parlamenta. To bosta Lara Županc iz OŠ Blanca in Val Vidmar iz OŠ Krmelj.

Prva tekma v telovadnici OŠ Tržišče

Osnovna šola Tržišče je v sredo izvedla tekmovanje v mali odbojki za učence v kategoriji mlajši dečki osnovnih šol občine Sevnica. To je bilo prvo tovrstno tekmovanje, odkar imajo v novi šoli tudi novo, sodobno in prostorno telovadnico. Tekma je potekala med učenci iz OŠ Boštanj in domačini, OŠ Tržišče. Enakovredno in po strokovni plati zelo kakovostno tekmovanje je po treh igrah prineslo zmago domačinom. Ob podelitvi nagrad je igralcem čestitala tudi ravnateljica OŠ Tržišče Zvonka Mrgole.

Praznovanje svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica

21. marca, na svetovni dan lutk, je minilo sedem let, odkar so vsebino sevniškega gradu še dodatno obogatile lutke. Takrat je bil ustanovljen zasebni Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki je s posluhom Občine Sevnica in KŠTM Sevnica dobil prostore in začel delovati v prostorih Gradu Sevnica.

Leta uspešnega ustvarjanja so številnim gledalcem pripravila raznolike lutkovne predstave, v programu gledališča pa so tudi organizacija lutkovnih delavnic, pomoč pri ustanavljanju novih lutkovnih skupin, lutkovno izobraževanje otrok, mladine in odraslih – predvsem v posavski regiji, po Sloveniji in v tujini. Z izdelavo lutk, režijo in scenografijo svetujejo in pomagajo tudi drugim lutkovnim skupinam. Producirajo avtorske lutkovne predstave, s katerimi oživljajo grajske zgodbe ter aktualne in pretekle sevniške lokalne posebnosti, da jih najmlajši ne bi pozabili.

Sedmo leto bo jutri organizirano praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica. Dogajanje se pričenja ob 16. uri s pozdravnimi nagovori in branjem svečane poslanice Svetovne lutkovne organizacije Unima. Ob 16:20 bo sledila lutkovna predstava »Rdeča kapica« Lutkovne skupine Bukvica Valvasorjeve knjižnice Krško, ob 17. uri bo nastopil pantomimik Boris Car, ob 17:30 dalje pa se bosta zvrstili lutkovna delavnica ter razstava lutk in slik s 4. lutkovno-slikarske kolonije Lutkart 2016, pod imenom »Sanjam o grajski lutki«. V izvedbi Gledališča Pravljičarna bo ob 18. uri igrano-lutkovna predstava »O dimnikarčku, ki je iskal srečo«. Vstop na vse vsebine je prost.

17. Tradicionalni karate turnir Lisica open

Klub borilnih veščin Sevnica jutri, 25. marca 2017, organizira »17. tradicionalni karate turnir Lisica open« v katah in borbah posamezno za vse starostne kategorije. Tekmovanje bo v Športnem domu Sevnica z uradno otvoritvijo ob 10. uri.

Društvo mladi gasilec praznuje več kot tridesetletno delovanje

Že od leta 1986 na Osnovni šoli Blanca deluje Društvo mladi gasilec, edino šolsko gasilsko društvo v Posavju. Skrbi za vzgojo mladih gasilcev, ti pa svoja znanja utrjujejo in poglabljajo z udeležbo na tekmovanjih šolskih društev Slovenije. Ob doslej doseženih številnih odličnih rezultatih pripravljajo prireditev, ki bo danes ob 17. uri v Kulturni dvorani Blanca. Ob tej priložnosti bo župan Srečko Ocvirk Osnovni šoli Blanca, ki omogoča delovanje društva, za dolgoletno uspešno delo društva podelil listino Občine Sevnica.

Praznik pomladi na Telčah

Kulturno športno društvo Telče bo jutri, 25. marca, po opravljenem občnem zboru društva, v tamkajšnjem gasilskem domu pripravilo prireditev »Pozdrav pomladi«, ki se pričenja ob 18. uri. V programu bo sodelovalo Kulturno društvo Milana Majcna Šentjanž s komedijo »Pacienti v čakalnici«.

Občinska uprava Občine Sevnica