Tedenske novice 29.9.2017

Posavska štipendijska shema: javna razpisa za štipendiranje

Regionalna razvojna agencija Posavje je objavila javni razpis za izbor projektov sofinanciranja kadrovskih štipendij delodajalcem za šolsko/študijsko leto 2017/2018. Namen javnega razpisa je izbor projektov (delodajalcev s kadrovskimi štipendisti) in sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem s sedežem v Posavski statistični regiji, ki dodeljujejo in izplačujejo kadrovske štipendije skladno z Zakonom o štipendiranju in sklenjenimi pogodbami o štipendiranju z dijaki ali študenti na dodiplomski in podiplomski stopnji študija. Rok prijave je določen kot odprti rok prijave in traja do porabe sredstev, vendar najdlje do vključno 30. septembra 2018.

Objavljen je tudi javni razpis štipendij za študij v tujini za šolsko/študijsko leto 2017/2018. Občina Brežice, Občina Kostanjevica na Krki, Občina Krško, Občina Radeče in Občina Sevnica podeljujejo za šolsko/študijsko leto 2017/2018 štipendije za študij v tujini z javno veljavnostjo na področjih glasbene, intermedijske, uprizoritvene in vizualne umetnosti, AV kulture in konservatorstva-restavratorstva kulturne dediščine. Rok za oddajo vlog je 3. novembra 2017.

Podrobnejše informacije glede obeh razpisov so na voljo na RRA Posavje.

Ob svetovnem dnevu turizma

27. septembra smo obeležili svetovni dan turizma. Leta 1979 je pobudo zanj dala Svetovna turistična organizacija, ki v letošnjem letu izpostavlja pomen trajnostnega turizma kot sredstva za razvoj. Na predvečer svetovnega dne turizma je v organizaciji brežiške občinske turistične zveze potekala prireditev, na kateri sta regijsko priznanje za najlepše urejeno mesto in izletniški kraj prejeli Sevnica in Šmarčna.

Na dan praznika so v sodelovanju s Turističnim društvom Šentjanž in krajevno organizacijo združenja za ohranjanje vrednot NOB odprli gozdno okno v Jatni pri kurirski postaji TV5a. Zeleno okno je bilo namenu simbolično predano tudi na Logu v organizaciji Kulturno-športnega društva Log, in sicer ob Savi pri mostičku.

Opazujejo in opozarjajo tudi najmlajši

Odgovornost vseh udeležencev v prometu je trajen vzgojni in učni proces. Že z opazovanjem in prijaznim opominjanjem odraslih lahko tudi najmlajši izboljšujejo kakovost bivanja v domačih krajih in hkrati pridobivajo pomembna, vseživljenjska znanja o cestno-prometni varnosti.

V sklopu tedna mobilnosti, ki je potekal prejšnji teden, so otroci vrtca Ciciban Sevnica z vsemi enotami ter iz vrtcev pri osnovnih šolah Krmelj in Šentjanž izvedli akcijo Smeško-Kisko, s katero so ocenjevali ustreznost uporabe parkirnih mest na javnih parkiriščih. S Smeškom so nagrajevali voznike, ki so parkirali pravilno in zgledno ter omogočili nemoten prehod pešcev, s Kiskom pa voznika prijazno opozorili na oviranje poti pešcev.

Akcija, ki so jo v letu 2009 idejno zasnovali Petra Biderman, Sonja Bobek Simončič in Jože Sladič, je bila s podporo Občine Sevnica tokrat izvedena četrtič. Vrtec Ciciban Sevnica je včeraj v Kulturni dvorani Sevnica pripravil zaključno prireditev s predstavitvijo rezultatov akcije in ogledom poučne gledališke predstave. Vse navzoče sta pozdravila ravnateljica vrtca Vlasta Fele in župan Srečko Ocvirk.

Sprejem košarkarice Aleksandre Krošelj

Župan Srečko Ocvirk je včeraj na sprejem povabil eno najobetavnejših mladih košarkaric v Sloveniji, sevniško občanko Aleksandro Krošelj. Na evropskem košarkarskem prvenstvu za dekleta do 20 let, ki je julija letos potekalo na Češkem, je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo, pomemben člen ekipe pa je bila tudi Aleksandra Krošelj.

Sprejema se je udeležil tudi njen reprezentančni in klubski trener Damir Grgič, s strani lokalne skupnosti pa tudi podžupan Janez Kukec in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek ter predsednik Športne zveze Sevnica Rok Vodenik. Zelo se je gostja razveselila še obiska njenega prvega košarkarskega trenerja in športnega pedagoga z Osnovne šole Blanca Francija Kranjca. Gostja je ob tej priložnosti je županu podarila košarkarski dres, ki bo mesto našel v prostoru športnega doma, poleg dresov še drugih vrhunskih športnikov iz sevniške občine.

Občinska uprava Občine Sevnica