Tedenske novice 6.10.2017

Dan za večjo prometno varnost ob tednu otroka

Na igrišču pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica bo jutri, 7. oktobra, potekala prireditev »Mislimo varno, ravnajmo varno, bodimo varni«, dan za večjo prometno varnost ob tednu otroka. Preventivni dogodek organizirajo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Sevnica, Prostovoljno gasilsko društvo Sevnica, Zdravstveni dom Sevnica, Policija, Območno združenje Rdečega križa Sevnica, Socialno-varnostni sosvet Občine Sevnica in Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, koordinira pa Občina Sevnica.

Od 8. do 11. ure bodo obiskovalcem prikazane sledeče vsebine: prikaz tehničnega reševanja ponesrečenca iz vozila, predstavitev hitrega tehnično-reševalnega vozila HTRV-1, prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja, prikaz policijske opreme za reševanje in zavarovanje prometne nesreče, preizkus demonstracijskih naprav Zaletavček, Vidko za prikaz uporabe odsevnikov, Alko set s simulacijo alkoholiziranosti, posebne tehtnice za prikaz naletne teže pri različnih hitrostih. Ob 10. uri bo prikaz skupnega posredovanja ekip Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica, policije in NMP Zdravstvenega doma Sevnica pri prometni nesreči.

V rožnato oviti drevesi osveščata tudi v Sevnici

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk. Po Sloveniji v tem času potekajo številne aktivnosti z namenom opozarjanja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja te bolezni. Aktivnostim se je pridružila tudi Sevnica z ovijanjem dreves v rožnate pletenine in preventivnim dogodkom, ki je potekal v sredo v soorganizaciji Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica, Združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, Posavskim in Obsoteljskim društvom za boj proti raku in Občine Sevnica.

Oviti v rožnate pletenine mesto krasita drevesi pri Zdravstvenem domu Sevnica in na Trgu svobode, opozarjata pa na pomen osveščanja o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni. V letošnjo, tokrat tretjo akcijo ovijanja dreves v rožnate pletenine, je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji, med njimi tudi Sevnica. Pletlo, kvačkalo in šivalo je skupno 15 sodelujočih pod koordinacijo Katarine Vovk, ki je na priložnostnem dogodku v imenu vseh nagovorila zbrane in poudarila sporočilnost ovitih dreves. Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je v znak krepitve preventive in opozarjanja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni pripravil tudi stojnico z modelom za samopregledovanje dojk, ter brošure, ki bodo v pomoč pri samopregledovanju dojk doma.

Navzoče na dogodku so pozdravili direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, predsednica Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode, predstavnica združenja Europa Donna Slovenija Jana Koteska in sevniški župan Srečko Ocvirk. Za glasbeno popestritev je poskrbela pevka Ema Štigl, učenka OŠ Sava Kladnika Sevnica, ob kitarski spremljavi profesorja matematike Milana Mitrovića.

Pogodbena pošta na Blanci odslej na novi lokaciji

Pogodbena pošta na Blanci odslej deluje na novi lokaciji, v prostorih objekta Okrepčevalnice Trimček, prevzemnica pošte pa je Vesna Mirt. Dostopnost poštnih storitev je krajanom zagotovljena z delovnim časom od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure in ob sobotah od 8. do 12. ure.

65 let Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca

65 let delovanja praznuje Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca. Ob tem je v prostorih doma na Impoljci včeraj potekala slovesnost. O poslanstvu in delovanju organizacije je navzočim spregovorila direktorica Andreja Flajs, ob praznovanju pa so čestitke namenili številni gostje, med njimi tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Prireditev je pospremil kulturni program.

Ustvarjalni dnevi na sevniškem gradu

Na Gradu Sevnica je včeraj potekala 6. otroška likovna kolonija osnovnih šol sevniške občine Likovne razglednice, ki jo je organizirala Osnovna šola Boštanj v sodelovanju s KŠTM Sevnica. Učenci so z uporabo različnih slikarskih tehnik ustvarjali v atriju in okolici gradu, in sicer na temo Štirje letni časi. Danes je, prav tako na Gradu Sevnica, potekala še 5. grajska lutkovno-slikarska kolonija Lutkart 2017 v organizaciji Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica v sodelovanju s KŠTM Sevnica. Odprtje razstave del z obeh kolonij bo danes ob 18. uri na Gradu Sevnica.

Rock Lichtenwald na Gradu Sevnica

Ob zaključku Tedna otroka bodo jutri, 7. oktobra, ob 20. uri v atriju gradu Sevnica zazveneli rockerski ritmi s skupinami iz Posavja in širše okolice. Nastopile bodo zasedbe Gromofon iz Celja, Cantina Thrash iz Sevnice, Suzi Soprano iz Krškega ter MEGS in Metropolis iz Ljubljane. Vstop na prireditev, ki jo organizira javni zavod KŠTM Sevnica, je prost.

Občinska uprava Občine Sevnica