Tedenske novice 5.5.2017

Praznik Krajevne skupnosti Sevnica

Svoj praznik bo nocoj s slovesnostjo v Kulturni dvorani Sevnica obeležila Krajevna skupnost Sevnica. Praznik temelji na vsebini enega najpomembnejših kulturno–političnih zgodovinskih dogodkov za Sevnico in občino, sevniškim taborom, ki se je 2. maja 1869 vpisal med najpomembnejše slovenske tabore, tako po številu udeležencev kot tudi po radikalnosti in zrelosti zahtev.

Prireditev se pričenja ob 18. uri. V nagovoru bo skozi prelomnice leta in dosežke popeljala predsednica Sveta krajevne skupnosti Sevnica Stanka Žičkar, navzoče bo pozdravil tudi župan Srečko Ocvirk. Glasbeno bosta prireditev dopolnila pevski zbor Vrtca Ciciban Sevnica in instrumentalna skupina Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, z dramaturškim vložkom pa učenci gledališkega kluba Osnovne šole Ane Gale Sevnica.

Krajevna skupnost Sevnica ob svojem prazniku podeljuje priznanja občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom, klubom, združenjem, drugim organizacijam in skupinam, ki pomembno prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov, razvoju in ugledu Krajevne skupnosti Sevnica na področju gospodarstva, kulture, športa, zdravstva, vzgoje in izobraževanja, zaščite in reševanja, ekologije, znanosti in drugih področjih človekove ustvarjalnosti.

Letošnja prejemnika Zlate krajevne skupnosti Sevnica sta Oskar Zoran Zelič in podjetje Preis Sevnica d.o.o. Oskar Zoran Zelič prejema zlato plaketo za raziskovalno strokovno delo, razširjanje poznavanja lokalne zgodovine, pomoč pri izvedbi različnih projektov, razvijanje kulturnega sodelovanja in za dolgoletno delo v dobrobit mesta Sevnica. Podjetje Preis Sevnica d.o.o. pa zlato plaketo prejema kot vzor na gospodarskem področju, za zaposlovanje delavcev in za dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo.

V cikel praznovanja krajevne skupnosti se je dejavno vključil tudi Balinarski klub Hrasti Sevnica. Ob tem so v sredo pri lepo urejenem balinišču v parku ob Savi namenu predali novo brunarico in organizirali balinarski turnir dvojk. Navzoče člane so ob tej priložnosti nagovorili predsednik kluba Franc Ernestl, predsednica Sveta Krajevne skupnosti Sevnica Stanka Žičkar in župan Srečko Ocvirk.

Kulturno-športni dogodek in obisk Marka Sorška Sokija

Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica je včeraj pripravila kulturno-športni dogodek, na katerem je vodstvo šole predalo čestitko državnim prvakom v atletiki, krosu, šahu in igri med dvema ognjema za izjemne dosežke v lanskem in letošnjem letu. Ob uspehih je učencem čestital tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.

Prireditev je bila hkrati priložnost za obisk glasbenika Marka Sorška Sokija, ki je v sklopu svoje velike glasbeno dobrodelne akcije »20 za 20« šoli podaril glasbila. Sevniška šola je tako že 44 slovenska šola, prejemnica tovrstne donacije, pobudnik in ustvarjalec akcije, ki poteka po vsej Sloveniji, pa načrtuje skupaj obdariti kar sto šol. Akciji se je zelo angažirano pridružil tudi Študentski klub Sevnica v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Novih instrumentov so se na šoli izjemno razveselili.

Pričenja se 44. Pesem Posavja

Ta konec tedna se pričenja 44. Pesem Posavja, cikel štirih koncertov območne revije odraslih pevskih zasedb. Posavski pevski praznik, ki poteka v organizaciji brežiške, krške in sevniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, se bo s prvim koncertom pričel jutri, 6. maja, ob 19. uri v župnijski cerkvi v Boštanju. To nedeljo, 7. maja, bo ob 18. uri drugi koncert na Gradu Rajhenburg v Brestanici. Dva koncerta bosta potekala še naslednji konec tedna, in sicer 12. maja ob 19. uri na Gradu Rajhenburg in 13. maja ob 19. uri v cerkvi sv. Roka v Brežicah.

Občinska uprava Občine Sevnica