Tedenske novice 8.9.2017

Izteka se razpis za dobitnike občinskih priznanj

Še do srede, 13. septembra, je odprt razpis za zbiranje predlogov za dobitnike priznanj Občine Sevnica za leto 2017. Občina Sevnica ob prazniku občine, 12. novembru, podeljuje priznanja občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom, klubom, združenjem ter drugim organizacijam in skupinam, ki pomembno prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov, razvoju in ugledu občine Sevnica na področju gospodarstva, kulture, športa, zdravstva, vzgoje in izobraževanja, zaščite in reševanja, ekologije, znanosti in drugih področjih človekove ustvarjalnosti.

Priznanja razvrščena od najvišjega do najnižjega ranga so naslednja: naziv Častni občan Občine Sevnica, Grb Občine Sevnica, Zlata plaketa Občine Sevnica in Srebrna plaketa Občine Sevnica. Vsako leto se lahko podeli največ en Grb Občine Sevnica, največ dve Zlati plaketi Občine Sevnica in največ tri Srebrne plakete Občine Sevnica. Naziv Častni občan Občine Sevnica je lahko podeljen posamezniku, ki s svojim delovanjem in stvaritvami na posameznih področjih življenja in dela prispeva k izjemnemu razvoju in ugledu. Grb Občine Sevnica se praviloma podeljuje podjetjem, zavodom, društvom, klubom, združenjem, drugim organizacijam in skupinam. Predlog za podelitev priznanja lahko podajo občani, podjetja, zavodi, društva, združenja, druge organizacije in skupine, organi lokalne skupnosti. Celotna dokumentacija razpisa je objavljena na spletni strani www.obcina-sevnica.si.

V pripravah na Evropski teden mobilnosti

Od 16. do 22. septembra obeležujemo Evropski teden mobilnosti. V okviru in z načeli tega tedna bo vnovič izveden skupni regijski projekt posavskih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice, in sicer kolesarsko popotovanje »S kolesom od Radeč do Brežic«, ki bo 16. septembra. Okrog 60-kilometrska pot bo vodila pretežno po makadamskih poteh ob Savi, zato bo potrebna primerna oprema in fizična pripravljenost kolesarjev, ki vozijo v prometu, organizirano in na lastno odgovornost. Več informacij o dogodku je objavljenih tudi na spletni strani Občine Sevnica.

Že z opazovanjem in prijaznim opominjanjem odraslih lahko tudi najmlajši izboljšujejo kakovost bivanja v domačih krajih in hkrati pridobivajo pomembna, vseživljenjska znanja o cestno-prometni varnosti. Že četrto leto bo tako v tednu mobilnosti izvedena akcija »Smeško-Kisko«, s katero bodo otroci ocenjevali ustreznost uporabe parkirnih mest na javnih parkiriščih. S »Smeškom« bodo nagrajevali voznike, ki bodo omogočili nemoten prehod pešcev, s »Kiskom« pa bodo voznika le prijazno opozorili na oviranje poti pešcev oziroma na nepravilno parkiranje. Odgovornost vseh udeležencev v prometu je trajen vzgojni in učni proces, zato bo več aktivnosti, dogodkov in prireditev v tem tednu potekalo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

TEDxSevnica po vzoru svetovno znanih konferenc

22. septembra bo v Sevnici izveden TEDx dogodek. Gre za licenčni dogodek po zgledu globalno znanih ameriških TED konferenc, na katerih se skozi govore občinstvu predstavljajo strokovnjaki številnih področij – med njimi so bili tudi Elon Musk, Steve Jobs in Stephen Hawking – z namenom širiti inovativne in prebojne ideje. TEDx dogodki so neodvisno organizirani lokalni dogodki, na katerih se izmenjujejo različni govorniki, ki pripravijo kratke govore z veliko novih znanj in idej. Doslej so se takšni dogodki zvrstili po 133 državah sveta, tudi v Sloveniji – tokrat pa drugič v Posavju. Organizatorji na čelu z domačinko Natalijo Hočevar, nosilko licence dogodka TEDx, verjamejo, da imata Sevnica in celotno Posavje veliko ponuditi, hkrati pa ju želijo postaviti na globalni zemljevid TEDx dogodkov in govore s TEDxSevnica narediti vidne svetovni populaciji.

Tematika dogodka v Sevnici bo »Posadimo ideje«, TEDxSevnica pa bodo med drugimi zaznamovali ter se inovacijam in novim znanjem željnemu občinstvu skozi govore predstavili tudi naslednji govorci: Gregor Žakej, eden najboljših oblikovalcev na svetu, Milena Miklavčič, raziskovalna novinarka in pisateljica, Damjan Burger, direktor podjetja M TOM, Mehtab Singh, podjetnik in inovator iz Indije, ter Barbra Drnač, plesna strokovnjakinja, kritičarka in voditeljica edine oddaje o plesu na slovenskih tv postajah. Dogodek bo 22. septembra ob 19. uri v atriju Gradu Sevnica. Organizatorji obiskovalcem zagotavljajo brezplačne vstopnice, ki so na voljo na uradni spletni strani dogodka, www.tedxsevnica.com. Na uradni spletni strani ali na Facebook profilu je možno spremljati novosti in se seznanjati z bodočimi govorci.

Ob prvem desetletju delovanja v novih prostorih

V letošnjem letu Knjižnica Sevnica obeležuje prvo desetletje delovanja v prostorih na Prešernovi ulici 1. V počastitev te obletnice so v sredo pripravili literarni dogodek s patrom dr. Karlom Gržanom, ki je v pogovoru z vsestransko literarno ustvarjalko Deso Muck predstavil knjigo »Vstanimo, v suženjstvo zakleti!«.

Grajski festival piva, golažijada v Krmelju, čilijada v Loki

Kavarna Graščakova hči vabi na 3. Grajski festival kraft piva, ki bo danes od 15. ure dalje na Gradu Sevnica. Jutri bo v krmeljskem športnem parku potekala tradicionalna golažijada; kulinarični dogodek tekmovalnega in družabnega značaja se pričenja ob 14. uri. V nedeljo pa bo na športnem igrišču Loki pri Zidanem Mostu od 10. ure dalje potekala 2. mednarodna čilijada, ki jo prireja Čili Klub Račica.

Občinska uprava Občine Sevnica