Tedenske novice 9.6.2017

Raziskovalni tabor na Lisci

Center šolskih in obšolskih dejavnosti ter Občina Sevnica vabita dijake in študente k sodelovanju in udeležbi na raziskovalnem taboru Lisca 2017, katerega cilj je vzpostavitev novega učnega okolja. Raziskovalni tabor bo potekal med 9. in 15. julijem na tej prijetni in zelo priljubljeni lokaciji, ki ponuja tudi veliko možnosti naravoslovnega raziskovanja. Skozi izvedbo raziskovalnega tabora bodo pripravljeni idejni načrti naravovarstva, krajinskega načrtovanja, meteorologije, geodezije, astronomije, biologije, kemije, okoljevarstva, naravne in kulturne dediščine, sociologije, športa, pridobivanja energije iz naravnih virov, inovativnega pristopa učenja na temeljih trajnostnega razvoja in sonaravnega bivanja. Idejni predlogi za novo učno okolje bodo kot inovativni prostor učenja učencev različnih starostnih skupin, prostor za šport in rekreacijo, druženje, spoznavanje sebe in sovrstnikov ter za sprostitev.

Delo udeležencev raziskovalnega tabora bo obsegalo aktivno sodelovanje ob spremljanju strokovnih predavanj, v raziskovanju okolja in sodelovanju v eni izmed oblikovanih skupin, v oblikovanju strokovnega članka, zaključnega poročila in predstavitev dela raziskovalne skupine z ogledom idejnega projekta. Interdisciplinaren pristop projektnega dela je enkratna možnost za sodelovanje, učenje in pridobivanje izkušenj udeležencev in udeleženk srednjih šol, višjih šol, fakultet in univerz s področja arhitekture, naravoslovja, družboslovja, športa in drugih, z interesom aktivnega raziskovanja v občini Sevnica. Na ustvarjalen, timski način dela, bodo udeleženci pridobivali znanje, preko ustvarjalnega projektnega dela sestavljali ideje in sooblikovali trajnostno inovativen projekt ob priznanih profesorjih slovenskih univerz z njihovimi mentorji. Vsak aktiven udeleženec bo imel stroške bivanja in prehrane poravnane s strani organizatorja.

Prijave je možno podati do 1. julija 2017 vodji tabora Andreji Tomažin s Centra za šolske in obšolske dejavnosti na e-naslova andreja.tomazin@csod.si oziroma posavje@csod.si, kjer je možno dobiti tudi elektronsko prijavnico. Prijavnica je dostopna tudi na spletni strani Občine Sevnica. Število mest udeležencev tabora je omejeno na 35. Po preteku roka za prijavo bosta končni izbor kandidatk oziroma kandidatov opravila Center za šolske in obšolske dejavnosti ter Občina Sevnica. Pri izboru udeležencev bo komisija zagotovila zastopanost različnih učnih programov, ki ustrezajo vsebinam, ki so predmet raziskovalnega tabora. Prednost pri prijavi in udeležbi imajo udeleženci iz občine Sevnica.

Dan odprtih vrat Gradu Sevnica

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko že tretje leto organizira dneve odprtih vrat EU projekt, moj projekt, ki potekajo danes in jutri, 9. in 10. junija, po vsej Sloveniji. Projekte so v začetku leta predlagali posamezniki, nato pa zanje tudi glasovali in izbrali po njihovem mnenju najboljšega v vsaki od 12 statističnih regij v Sloveniji.

V posavski statistični regiji je največ glasov prejel projekt Sanacije okolice gradu Sevnica, v okviru katerega je bil celovito obnovljen grajski park, opravljena je bila rekonstrukcija sprehajalnih poti in obnovljena vrtnarjeva vila. Grad danes privablja številne obiskovalce in ponuja raznolike vsebine. Mnoge od njih bodo v sodelovanju KŠTM Sevnica, Občine Sevnica in izvajalcev programa predstavljene ob dnevu odprtih vrat Gradu Sevnica, ki bo jutri, 10. junija.

Ob 10. uri bo pričetek dogodka s sprejemom obiskovalcev v grajskem parku z nagovorom barona Moscona, župana Občine Sevnica, glasbenim programom Godalnega orkestra Glasbene šole Sevnica in veličastnim plesom graščakov. Ob 10:30 bo potekala predstavitev projekta prenove parka v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine ter predstavitev botaničnih posebnosti grajske okolice v sodelovanju s Kozjanskim parkom. Ob 11. uri bo ogled grajske vile s predstavitvijo projekta Modra frankinja z »modro« zgodbo o grajskem vinogradu, vinu Grajska kri in grajski vinoteki, vključena bo tudi predstavitev grajske pojedine. Ob 12. uri bo koncert Glasbene šole Sevnica.

Pester program bo tudi za najmlajše, in sicer bodo od 10. do 13. ure potekale različne tematske delavnice v sodelovanju z Mladinskim centrom Sevnica, lutkovne predstave v sodelovanju z Grajskim lutkovnim gledališčem Sevnica in viteške igre v sodelovanju z Društvom sevniški graščaki. Ob 10:30 bo obisk čarodeja Joleta Coleta, ob 11. uri iskanje skritega zaklada, ob 11:30 pa lutkovna predstava Grajskega gledališča Sevnica.

Slavnostni zaključek z večernim romantičnim koncertom Alenke Godec bo ob 20. uri. Grad bo v času programa odprt za oglede. Istočasno bo v grajskem parku potekal XVII. Sevniški likovni shod Grad 2017, v sklopu katerega bodo likovni ustvarjalci ustvarjali v idiličnem okolju sevniškega gradu. Obiskovalcem bodo ponujene domače dobrote iz izključno domačega okolja. Vstop na vse vsebine je prost.

Obisk Billa Murraya v Sevnici

Sevnico je v sredo obiskal ameriški filmski igralec Bill Murray. V Sloveniji je gostoval v družbi ameriškega kuharskega mojstra Petra X. Kellyja in slovenskega podjetnika Emila Gasparija, ki je za organizacijo srečanja pobudo naslovil na župana oziroma lokalno skupnost.

Ob obisku je bila želja Sevničanov gostom predstaviti čim več lepega o kraju oziroma občini ter turistične posebnosti, na katere je lokalna skupnost še predvsem ponosna. Občina Sevnica je skupaj s KŠTM Sevnica tako organizirala sprejem na Gradu Sevnica in se povezala z več ponudniki domačih dobrot. Goste so navdušili potica in torta iz Slaščičarne Julija Sevnica, domače specialitete Gostilne Repovž, tradicionalni suhomesni izdelki Kmečke zadruge Sevnica in Vina Kobal.

Druženje in degustacijsko predstavitev na sevniškem gradu je v domači Gostilni Repovž v Šentjanžu za posebne goste nadgradil Grega Repovž s kulinaričnim doživetjem, ob spremstvu predstavitve vin priznanega enologa Bojana Kobala. Gostje so bili nad Sevnico, gostoljubjem domačinov, sevniško kulinariko in vinsko ponudbo preprosto – navdušeni.

Sprejem mlade pisateljice Tamare Špan

Ob svetovnem dnevu mladinske književnosti v aprilu je domačinka, mlada pisateljica Tamara Špan, v Knjižici Sevnica predstavila svoj knjižni prvenec »Nore, ali samo zaljubljene?!«. Talentirana literarna ustvarjalka, učenka Osnovne šole Boštanj, je priznanje za svoje literarno ustvarjanje pred kratkim prejela tudi s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Ob tem lepem dosežku se je v tem tednu srečala še z županom Srečkom Ocvirkom, ki ji je čestital in vse dobro na nadaljnji poti zaželel v družbi sodelavcev, direktorice KŠTM Sevnica Mojce Pernovšek in direktorice Knjižnice Sevnica Anite Šiško. Tamara, ki se je sprejema udeležila skupaj z družino in mentorico, učiteljico slovenskega jezika Silve Žveglič, je bila čestitk izjemno vesela, zahvalila se je tudi z zapeto pesmijo in zbranim pokazala še enega od svojih talentov.

7. Festival modre frankinje

V parku sevniškega gradu je včeraj potekal 7. Festival modre frankinje, ki je povezal številne ponudnike vin iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške, pa tudi kulinarične mojstrovine ponudnikov iz domačih in drugih krajev. Pestro festivalsko dogajanje je dopolnila glasba, zvrstili so se pozdravi gostov, organizatorja, predstavnikov lokalne skupnosti in podpornikov festivala.

Osrednja nit festivala je bila predstavitev blizu dvajsetih pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte, v spremljevalnem programu so si obiskovalci v popoldanskem času lahko ogledali sevniški grad, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj. Sedemčlanska strokovno komisijo pod vodstvom Jožeta Simončiča iz Kartuzije Pleterje je ocenila 116 vzorcev modrih frankinj iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Avstrije v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2016 je prvo mesto pripadlo domačinom, Kobal Family Wines s Trnovca, v kategoriji starejših letnikov in barrique Vinski kleti Krško, v kategoriji posebnih vin pa Vinski kleti Prus. Ponosni šampion festivala – gre za absolutnega zmagovalca, izbranega med tremi zmagovalci kategorij – je postala Vinska Klet Krško.

Občinska uprava Občine Sevnica