10.12.2018

Ljubo Motore prejemnik plakete Državnega sveta za najzaslužnejše prostovoljce


V petek, 7. decembra, so bile podeljene plakete Državnega sveta Republike Slovenije najzaslužnejšim društvenim delavcem in delavkam, prostovoljcem in prostovoljkam z različnih področij delovanja. Prejemnik priznanja je postal tudi Ljubo Motore.

Ljubo Motore je priznanje prejel iz rok podpredsednika Državnega sveta Matjaža Švagana.

Ljubomir Motore je Sevničan, ki je s svojim dolgoletnim prostovoljnim ljubiteljskim udejstvovanjem, predvsem fotografiranjem in arhiviranjem, neprecenljiv vir sevniške zgodovine. S fotografijo se ukvarja od leta 1972. Fotografira krajino, arhitekturo, portrete, pa tudi številne prireditve. Posebno ljube so mu stvari, ki izginjajo – stare hiše, stari spomini, ki jih želi s svojo fotografijo ohraniti za mlajše rodove.

Njegova zbirka starih fotografij iz lokalnega okolja je neprecenljiva in je podlaga mnogim knjigam na temo Sevnice, Sevničanov, spomenikov, zgradb. V zadnjih štirih desetletjih letih je pomembno sodeloval pri izdaji knjig in publikacij v občini. Številne njegove fotografije je kot del knjižnih izdaj mogoče najti tudi na domoznanskem oddelku sevniške knjižnice. Letos je Knjižnici Sevnica podaril izjemno dediščino: 29.000 negativov posnetkov dogodkov v Sevnici in okolici, ki so se odvili v zadnjih 45 letih ter 18 fotoaparatov in eno filmsko kamero. Kulturna dediščina omogoča, da preteklost cenimo in se iz nje učimo za prihodnost, hkrati pa predstavlja neizčrpen vir za preučevanje preteklosti.

Skozi fotografsko kroniko je spoznal veliko ljudi, ki se ukvarjajo s fotografijo. V 70. letih so se povezali v foto kino, leta 2007 pa je bi soustanovitelj foto sekcije pri Društvu Trg Sevnica, ki jo odtlej tudi vodi. Člani se redno predstavljajo sevniški in širši javnosti na samostojnih in skupinskih razstavah. Je tudi dolgoletni član Planinskega društva Lisca Sevnica, v okviru katerega je sodeloval pri številnih delovnih akcijah, pripravi in izvedbi dogodkov, skrbi pa tudi za izpopolnjevanje arhiva in beleženja vseh pomembnih pridobitev, prireditev in prelomnic s področja razvoja Lisce kot ene osrednjih turistično-rekreacijskih točk Sevnice in Posavja.

Plakete Državnega sveta najzaslužnejšim društvenim delavkam in delavcem, prostovoljcem in prostovoljkam, vsako leto kot odraz podpore civilni družbi in v počastitev mednarodnega dneva prostovoljcev, ki ga obeležujemo 5. decembra, podeljuje predsednik Državnega sveta na podlagi Pravilnika o priznanjih in plaketah Državnega sveta.

Predlagatelj za podelitev plakete Ljubu Motoretu  je bil župan Občine Sevnica in član Državnega sveta Srečko Ocvirk, ki se je slavnostnega dogodka udeležil skupaj s prejemnikom.

Foto: Milan Skledar /S-tv