07.03.2019

Mednarodna strokovno-izobraževalna konferenca o modri frankinji


V ponedeljek, 4. marca, je v Kulturni dvorani Sevnica potekala Mednarodna strokovno-izobraževalna konferenca o modri frankinji, ki jo je KŠTM Sevnica organiziral v okviru projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«.

Mnogim aktivnostim KŠTM Sevnica je rdeča nit prav modra frankinja, saj so v njej prepoznali izjemno priložnost za spodbujanje vinskega turizma in za oblikovanje edinstvenega turističnega produkta: že leta 2007 z zasaditvijo grajskega vinograda, leta 2010 je bila urejena grajska vinoteka, od leta 2011 je osrednji dogodek Festival modre frankinje z mednarodnim ocenjevanjem, lani je bil urejen poseben promocijsko-prodajni prostor.

V uvodnem delu konference so zbrane nagovorili direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sledile so zanimive predstavitve gostujočih predavateljev.

Strokovnjaki so okoli 150 zbranim vinarjem, vinogradnikom, gostinskim ponudnikom in predstavnikom strokovne in splošne javnosti predstavljali različne tematike, ki stremijo predvsem k poudarjanju zavedanja značilnosti vseh specifik območja pridelave in kakovosti pridelave vin kot temeljnih predpogojev za pridelavo okolju značilnih modrih frankinj vrhunskih kakovosti, ki se lahko postavijo ob bok vinski ponudbi na domačem in svetovnih trgih.

Celoten prispevek s povezavami do predstavitev gostujočih predavateljev