12.06.2019

Novinarska konferenca pred Dnevom slovenskih planinskih doživetij 2019


Dan planinskih doživetij je eden izmed osrednjih slovenskih dogodkov, posvečenih planinarstvu. Lisca kot eden izmed najbolj prepoznavnih vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo ta dogodek gosti že tretjič.

V torek je Planinska zveza Slovenije (PZS) organizirala prav posebno novinarsko konferenco, saj je predstavnike sedme sile pred uradnim delom povabila na zahtevnejši vzpon na Lisco.

Na sami novinarski konferenci, ki je potekala v Tončkovem domu pod Lisco, je zbrane pozdravil generalni sekretar PZS in inštruktor planinske vzgoje Matej Planko in pojasnil pomembno razliko med zelo zahtevno planinsko potjo in ferato, saj se tako v medijih kot med obiskovalci gora pogosto pojavlja napačno poimenovanje. Pot, po kateri so se predstavniki PZS in novinarji podali na Lisco, sodi med ferate. Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor je nato zbrane opozoril na varnost, nepredvidljive razmere in ustrezno vsebino nahrbtnika, ki mora biti obvezna oprema pri vsakem vzponu. Predsednik Planinskega društva Lisca Rok Petančič je nato nadaljeval s podrobnejšo predstavitvijo programa, ki je pripravljen za soboto, 15. junija, ko se bo odvijal Dan slovenskih planinskih doživetij. Župan občine Sevnica Srečko Ocvirk pa je izpostavil pomen razvoja turizma na Lisci, ki je zastavljen trajnostno in vzdržno do okolja, pohvalil dobro sodelovanje med Občino Sevnica, zavodom KŠTM Sevnica in Planinskim društvom Sevnica in izpostavil nekatera vlaganja, ki jih je Občina Sevnica kot lastnica osrednjega objekta na Lisci izvedla in s tem omogočila še višjo kakovost preživljanja prostega časa na Lisci.

Program: DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ 2019