17.06.2019

Dan slovenskih planinskih doživetij 2019


Lisca kot eden izmed najbolj prepoznavnih vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo je ta vseslovenski praznik ljubiteljev gora gostila že tretjič. Dogodek na Lisci sta organizirali  Planinska zveza Slovenije in Planinskego društvo »Lisca« Sevnica v sodelovanju z Občino Sevnica in zavodom KŠTM Sevnica.

Celodnevno dogajanje se je 15. junija pričelo s planinskimi pohodi in turnokolesarskimi izleti iz različnih izhodišč na Lisco. Organizirana so bila različna doživetja za planince, med drugimi tudi 2,5-kilometrski krožni pohod po vrhu Lisce, Jurkova učna pot, namenjen predvsem družinam z otroki. Pod Tončkovim domom so si obiskovalci lahko ogledali razstavo fotografij natečaja Zasavska planinska pot, se preizkusili v plezanju na mobilni plezalni stezi Planinske zveze Slovenije in se udeležili Vesele planinske šole. Program so popestrili še s prikazom dela gorskih reševalcev, predstavitvijo dela markacistov, jadralnega padalstva in turnokolesarske opreme, razstavo o spreminjanju in ogroženosti narave v gorskem svetu in predstavitvijo Razbora, najlepše hribovske vasice leta 2008.

Na osrednji prireditvi s sprevodom praporščakov so obiskovalce pozdravili predsednik Planinskega društva »Lisca« Sevnica Rok Petančič, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predsednik Meddruštvenega odbora Planinskih društev Zasavja Jože Prah in župan Srečko Ocvirk. Program so sooblikovali člani planinske pevske skupine Encijan, Sinjo Jezernik z oživitvijo lika pionirja posavskega planinstva Blaža Jurka in folklorna skupina Spomin DU Sevnica.

Kot je povedal predsednik Planinske zveze Slovenije, je stik z naravo najboljše zdravilo proti stresu. Tudi to je razlog za vse večji obisk gora, ki pa pomeni tudi večjo obremenitev za planinske koče in predvsem za okolje. Zato je Dan planinskih doživetij minil tudi v znamenju opozarjanja na spoštovanje narave pri vsakem obisku gora.