20.06.2019

Pomen brezplačnih prevozov za starejše


Minuli ponedeljek so predstavniki Zavoda  v Mladinskem centru Sevnica na dogodku Izzivi in priložnosti starejših predstavili pomen storitve brezplačnih prevozov za starejše – prevoze iz ruralnih območij v urbane. V sevniški občini se prevozi za starejše izvajajo v sodelovanju z Občino Sevnica in Zavodom KŠTM Sevnica.

Največji izziv, s katerim se srečujejo starejši v občini Sevnica, je nedvomno razgiban teren. Starejšim občanom, ki živijo na območjih, ki so bolj oddaljena od mestnih središč, je prihod do zdravnika, lekarne in trgovin precej otežen. Zaradi zdravstvenih težav ali drugih razlogov težje koristijo javni prevoz, zaradi redkih prihodov v bolj poseljene dele občine pa se pogosto počutijo osamljene in izolirane. Zavod Sopotniki s svojo mrežo prostovoljcev tem občanom in občankam nudijo brezplačne prevoze v urbana središča, hkrati pa so tudi družabniki, poslušalci in spremljevalci starejših. Tako jim omogočajo, da postanejo bolj samostojni, aktivni in neodvisni od sorodnikov ali prijateljev.

Na dogodku je devet aktivnih prostovoljcev iz sevniške občine predstavilo svoje izkušnje. Uporabniki prevozov pa so povedali, zakaj jim ta brezplačna storitev toliko pomeni. Zbrane so pozdravili tudi župan Srečko Ocvirk, direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek in direktor Zavoda Sopotniki Marko Zevnik.

Vir: Sopotniki Sevnica

 

 

Foto: Jakub Áč