27.06.2019

Posavski muzej Brežice praznoval 70 let


Slovesnost ob 70. obletnici obstoja Posavskega muzeja Brežice je potekala v Viteški dvorani muzeja z odprtjem večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – zemlja.

Zbrane so pozdravili direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije dr. Aleksandra Berberih in župan Občine Brežice Ivan Molan. Slavnostni govornik je bil mag. Zoran Poznič, minister za kulturo.

Program so sooblikovali glasbeniki posavskih občin: basist Janko Volčanšek iz Krškega in pianistka Darija Stanović iz Glasbene šole Brežice, Trobilni ansambel Glasbene šole Brežice, harfistka Veronika Tadina iz Sevnice in igralec Stane Tomazin iz Kostanjevice na Krki.

Razstava Štirje elementi: 3 – zemlja je tretji del cikla Štirje elementi. Razstava, ki jo je soustvarilo kar 20 avtoric in avtorjev je sestavljena iz štirih elementov, ki oblikujejo človeka in svet, ki ga obdaja: voda, ogenj, zemlja in zrak.

Posavski muzej Brežice je javni zavod, čigar soustanoviteljice so posavske občine Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica. V muzeju je na ogled sedem stalnih zbirk ter razstav in raznolike občasne razstave. Muzej tudi stalno prireja različna predavanja, delavnice, predstavitve, učne ure, sejme, koncerte in literarne večere in s tem bogati tudi naše zavedanje o posavski kulturni in zgodovinski dediščini.

 

Foto: Posavski muzej Brežice