18.09.2019

Hodimo za zdravje – delavnica pravilne hoje


V tednu mobilnosti na več lokacijah po sevniški občini potekajo delavnice pravilne hoje – Hodimo za zdravje, v organizaciji Zdravstvenega doma Sevnica in Centra za krepitev zdravja Sevnica.

V torek dopoldan so se delavnice udeležili tudi zaposleni na Občini Sevnica skupaj z županom Srečkom Ocvirkom. Predstavnica Centra za krepitev zdravja Sevnica je zbranim najprej podala nekaj usmeritev za pravilno hojo, predvsem kadar se pri hoji uporablja tudi palice. Enakomerna obremenitev telesa in zmernost pri telesnih naporih namreč učinkovito preprečujeta nastanek poškodb pri gibanju.

Sledil je test hoje na 2 kilometra, katerega namen je preveriti telesno kondicijo in osnovne funkcije telesa, kot sta srčni utrip in krvni tlak.

Hoja kot vsestranska, brezplačna in nezahtevna oblika vadbe je odlična metoda za vzdrževanje ali celo izboljšanje telesne pripravljenosti posameznika. Kot športna aktivnost je dobra izbira za vse generacije, primeren prostor za sproščeno hojo in druženje pa so tudi večnamenske poti ob Savi. Hoja je primerna izbira tudi za premagovanje krajših razdalj na poteh vsakdanjega življenja, torej po opravkih, manjših nakupih ali v službo. Izbira hoje namesto avtomobila ne pomeni samo skrbi za lastno zdravje in fizično pripravljenost, ampak tudi za zdravje narave oziroma okolja v katerem živimo.