23.09.2019

Akcija »Smeško« – »Kisko«


Minulo sredo se je otrokom in vzgojiteljicama iz sevniškega vrtca Ciciban na sprehodu po mestu pridružil redar Medobčinskega inšpektorata - Skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica (SPO) v sklopu jubilejne, 10. akcije »Smeško-Kisko«. Sprehodili so se do javnega parkirišča za Zdravstvenim domom Sevnica in že na poti podelili »Kiska«. Obesili so ga kar na predmet, ki je oviral dostop skupine otrok na pločnik.

Na parkirišču so podelili veliko »Smeškov« in se tako zahvalili vsem voznikom, ki s pravilnim parkiranjem omogočajo vsem pešcem, še najbolj pa majhnim otrokom, da se na območju prometa gibajo varneje.

Kljub temu, da akcija podeljevanja »Smeškov« in »Kiskov« poteka že vrsto let, nekateri vozniki še vedno niso pripravljeni pokazati dovolj strpnosti in razumevanja, sploh v primeru, ko prejmejo žalostnega »Kiska«. Tako kultura vožnje kot kultura parkiranja sta odraz kulture voznika kot osebe. Neupoštevanje prometnih predpisov in parkiranje na mestih, ki za to niso predvidena, povzroča nevšečnosti, predvsem pa vpliva na raven varnosti najmlajših in najmanjših udeležencev v prometu. Odgovornost za varnost otrok pa ne bi smela biti zgolj odgovornost staršev in skrbnikov, temveč odgovornost vseh, ki s svojim zglednim delovanjem v družbi prenašajo dobre navade na najmlajše generacije.