07.10.2019

60 let Knjižnice Sevnica


Knjižnica Sevnica v letošnjem letu praznuje 60. obletnico delovanja. V sklopu praznovanja se je v preteklih tednih zvrstilo več dogodkov, osrednja prireditev, literarni večer s Ferijem Lainščkom in Ditko, pa je potekala pretekli petek.

Še pred večernim dogodkom sta direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško in župan Srečko Ocvirk otvorila prvo knjigobežnico v Sevnici, ki je postavljena pri vhodu v stavbo Občine Sevnica, izdelali pa so jo učenci Srednje šole Sevnica.

Knjigobežnica je vseslovenski projekt, ki se je razvil iz ideje brezplačne izmenjave knjig na javnih mestih. Tako po vsej Sloveniji stoji že več kot 160 majhnih hišk. Ideja deluje po načelu prinesi in odnesi. Tako vsak, ki vzame knjigo iz hiške, v zameno zanjo podari svojo. Izmenjava poteka brez obveznosti, saj ni plačila članarine ali zamudnine in temelji na zaupanju ter prostovoljstvu.

Kot je povedala Anita Šiško, je knjigobežnica namenjena prav vsem in izrazila željo, da bi vsi občani, ki hodijo po opravkih na Občino Sevnica ali na sevniško upravno enoto, izkoristilo knjigobežnico za izmenjavo knjig, prijetno branje v parku pred občinsko stavbo ali branje doma, pri tem pa še poudarila, da bo za vedno polno vsebino knjigobežnice skrbela tudi Knjižnica Sevnica. Župan Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru zbranim izpostavil pomen komunikacije in izmenjave predmetov ali idej brez pričakovanja plačila. V kontekstu modernega sveta se s takimi projekti vračamo nazaj k negovanju odnosov, ki nastanejo na podlagi predmetne izmenjave, ki ni pogojena s plačilom.

Zbrane je pozdravil tudi dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče projekta Rastoča knjiga in izrazil veselje ob nastajanju projektov, ki spodbujajo branje. Članici literarne skupine SEV Sevnica sta zbranim polepšali dan z branjem pesmi.

V sodobnem svetu informacije, ideje in zgodbe potujejo predvsem z izmenjavo na svetovnem spletu in družabnih omrežjih. Projekti kot je knjigobežnica tako pomembno prispevajo k ohranjanju tiskane besede in tudi promociji branja leposlovja in drugih publikacij.

Ob praznovanju 60-letnice sevniške knjižnice je bila v občinskem parku zasajena tudi lipa.

Na osrednjem dogodku, ki je potekal v sevniški kulturni dvorani, sta se s prijetnim literarnim večerom predstavila literat Feri Lainšček in pevka Ditka. Feri Lainšček je skozi pogovor s Tanjo Nikolič, knjižničarko sevniške knjižnice, pripovedoval zgodbe iz svojega otroštva in mladosti, prebral je tudi nekaj svojih pesmi. Ditka, kantavtorica, pevka in skladateljica, pa je poslušalce navdušila z uglasbeno poezijo Ferija Lainščka.

V sklepu dogodka sta zbrane nagovorila župan Srečko Ocvirk, ki je izpostavil, da so knjige prinašalke kulture, veselja, razvedrila in idej ter dodal, da so ideje gonilo na poti do vsakega cilja in direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško, ki se je spomnila starih prostorov in slabše založenosti knjižice, ki pa se danes lahko pohvali z novimi, svetlimi prostori, več kot 87 tisoč enotami gradiva, 55 tisoč obiskovalci in več kot 60 dogodki letno. Dodala je še, da sevniška knjižnica namenja veliko pozornosti spodbujanju kulture branja in ohranjanju kulturne dediščine sevniške občine ter napovedala prihod potujoče knjižnice v občino Sevnica – Bibilobusa, ki bo obiskoval vse od mesta Sevnica bolj oddaljene kraje v občini in tako omogočil dostop do knjig vsem ljubiteljem branja.

Ditka, kantavtorica, pevka in skladateljica