14.10.2019

Krajevna skupnost Loka prvič praznovala krajevni praznik


Minuli petek so v Loki prvič praznovali krajevni praznik Krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu. Tako nastopajoči kot govorci so obiskovalce, ki so se zbrali na cerkvenem dvorišču, navdušili. Osrednja točka prireditve je bilo odkritje doprsnega kipa Dragotina Ferdinanda Ripšla, praznik pa je minil v duhu večkratnega poudarjanja, da je praznovanje krajevnega praznika in z njim povezana priložnost izmenjave mnenj, izkušenj in pričakovanj za krajevno skupnost velikega pomena.

Dragotin Ferdinad Ripšl, duhovnik, pesnik, kronist in sadjar, ki je služboval v Loki 10 let, v letih od 1864 do 1874, je s svojim delovanjem močno vplival na razvoj tako Loke kot okoliških krajev. S svojo knjižico Kratki nauki za sadjerejo je postavil osnovo za razvoj sadjarstva v krajih ob spodnji Savi, v Loki je ustanovil čitalnico, na slovenskem taboru v Sevnici 2. maja 1869 je zahteval slovenščino kot učni jezik. Krajevna skupnost Loka se je Dragotinu Ferdinandu Ripšlu poklonila s postavitvijo doprsnega kipa, ki ima svoje mesto poleg prav tako za slovenstvo pomembnega Primoža Trubarja.

Zbrane je uvodoma pozdravil Tone Partljič, pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, politik, komediograf, ki je v svojem sproščenem in prijaznem nagovoru izpostavil prav pomembnost delovanja Dragotina Ferdinanda Ripšla. Besedo je predal avtorju doprsnega kipa, Zoranu Pozniču, aktualnemu ministru za kulturo, ki pa je poudaril, da je prišel v Loko ne kot minister in ne kot kipar, temveč zgolj kot Zoran Poznič. Izpostavil je, da se danes izgubljajo pomembne vrednote, ki sta jih v času svojega življenja in delovanja poudarjala tako Ripšl, kot tudi Trubar, ki sta bila po njegovih besedah najprej človeka, potem zavedna Slovenca, šele nato pa tisto, v kar ju je izoblikoval njun poklic. Prav ta človečnost in duh povezovanja ga je navdahnil, da se je z veseljem odzval na povabilo za izdelavo doprsnega kipa, ki danes stoji v Loki. Doprsni kip sta slavnostno odkrila Zoran Poznič in predsednik krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu, Aleksander File, loški župnik Janez Furman pa je kip tudi blagoslovil.

Župan Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru zbranim izpostavil kako pomembno je, da ima vsak kraj, država, občina in tudi družina svoj praznik, saj se je treba vsaj enkrat na leto srečati, si izmenjati mnenja in izkušnje, hkrati pa čestital Krajevni skupnosti Loka za odločitev za praznovanje krajevnega praznika. Nadalje je izpostavil pomembnost kulture dialoga, ki vodi v pozitivne rezultate, pohvalil dobro delovanje predsednika Krajevne skupnosti Loka, ki tesno sodeluje z Občino Sevnica in nanizal nekaj načrtov za prihodnja urejanja infrastrukture krajev. V zaključku svojega govora je izpostavil, da politika majhnih korakov vedno pripelje do velikih korakov, dobrih rezultatov ter zadovoljne družbe in lokalne skupnosti.

Predsednik Krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu Aleksander File je izpostavil, da je praznik dogodek, namenjen vsem krajankam in krajanom, ki jih povezuje krajevna skupnost. Nadalje je predstavil nekatere aktualne ureditve in investicije, ki so bile v zadnjem obdobju urejene v več krajih in tudi sam izpostavil dobro sodelovanje z Občino Sevnica ter pomen sodelovanja in uspešnega sobivanja.

V sklepnem delu dogodka je Martina Koritnik namenila nekaj besed o sadjarstvu kot pomembni kmetijski dejavnosti v posavskem okolju in njegovem pomenu za širšo lokalno skupnost.

Kulturni program na dogodku so sooblikovali učenci podružnične šole Loka in Godba Sevnica. V soboto je na trgu v Loki potekal tudi Ripšlov sejem, na katerem so se predstavili lokalni ponudniki, nastopila pa je Godba Slovenskih železnic.

V sklopu praznovanj je bila odprta tudi razstava o življenju in delu Dragotina Ferdinanda Ripšla, ki jo je pripravil Oskar Zoran Zelič.