13.11.2019

Slovesna položitev vencev ob občinskem prazniku


Občinski praznik občine Sevnica, 12. november, je posvečen ohranjanju spomina na narodnega heroja Dušana Kvedra Tomaža in rešitev aktivistov iz sevniškega zapora med drugo svetovno vojno.

Občinska organizacija Združenja borcev za vrednote NOB 12. novembra vsako leto organizira slovesno položitev venca k spomeniku padlih žrtev NOB v Sevnici in k spominski plošči na stavbi sodišča v Sevnici.

Na Gradu Sevnica je potekala tradicionalna slavnostna seja s podelitvijo priznanj.

Zbrane je uvodoma pozdravila predsednica Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica Vladka Blas. Župan Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru izpostavil pomen ohranjanja vseh pomnikov zgodovine, sprejemanja zgodovine kot celote in ponosno prenašanje zgodovine na mlajše generacije.

Zbrane so nagovorili še predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, predsednik Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Krško Alojz Štih in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Sevnica Ivan Cajner. Slavnostni govornik je bil Milan Gorjanc, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je svoje besede namenil spominom na delovanje narodnega heroja Draga Flisa Strele.

Priznanja za prispevek k razvoju Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica so v letošnjem letu prejeli Milan Baša, Rafael Blažič, Aktiv kmečkih žena Tržišče, Cecilija Kunšek, Janez Močan, Maks Senica, Anica Perme, Ljudmila Szöks in Robkova četa.

S kulturnim programom so slavnostno sejo popestrile učenke Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica oziroma Glasbene šole Sevnica, z recitalom je dogodek obogatila Jelka Robar.