10.04.2020

Povezani in solidarni v boju proti koronavirusu


V tem tednu se je v občini Sevnica zvrstilo več dogodkov in akcij, usmerjenih v medsebojno pomoč, povezovanje in izkazovanje solidarnosti v boju proti koronavirusu.

Že pretekli teden je stekla akcija šivanja pralnih mask iz blaga, ki ga je za ta namen Občini Sevnica podarilo podjetje Inplet Pletiva. V tem tednu se je z donacijo 30 m blaga akciji pridružilo tudi podjetje Lisca, ki je poleg blaga in elastik podarilo tudi 100 zašitih pralnih mask. Številne prostovoljke šivilje so se odzvale povabilu in sešile pralne maske, ki so jih razdelile med tiste, ki jih potrebujejo. Občina Sevnica se šiviljam zahvaljuje za požrtvovalnost, samoiniciativnost in dobro delo.

Sodelavci Občine Sevnica in prostovoljci Območnega združenja Rdečega križa Sevnica (OZRK Sevnica) so v tem tednu izdelovali zaščitne maske za enkratno uporabo. Nakup materialov za izdelavo je financirala Občina Sevnica.

Sodelavci Občine Sevnica so izdelovali maske za enkratno uporabo (foto: Bojan Kostevc)

Maske pomagajo deliti gasilci, policisti in drugi, vključeni v sistem Civilne zaščite. Maske delijo tudi prostovoljci OZRK Sevnica in v Zdravstvenem domu Sevnica, v nekaterih prodajalnah in na kmečki tržnici.

V okviru občine Sevnica je bilo razdeljenih 10.000 mask za enkratno uporabo, ki so jih izdelali sodelavci Občine Sevnica in prostovoljci OZRK Sevnica ter 563 pralnih mask za večkratno uporabo, ki so jih zašile šivilje prostovoljke.

Število mask, ki so jih izdelali oziroma zašili prostovoljci in so bile podeljene med sosede, prijatelje, znance in sokrajane, je zagotovo višje. Hvala tudi vsem, ki na tak nesebičen način pripomorejo k uspešni borbi proti koronavirusu.

Štab Civilne zaščite občine Sevnica je Zdravstvenem domu Sevnica in vsem trem domovom za starejše občane predal vizirje za zaščito oči in celotnega obraza. Vizirje je na predlog in pobudo Občine Sevnica izdelalo podjetje Plastoform, ki je tudi pokrilo del stroškov izdelave.

Solidarnost so izkazali tudi vsi, ki so se udeležili krvodajalske akcije, ki je potekala v torek in sredo v Športnem domu Sevnica. Okoli 200 krvodajalcev, med njimi sta bila tudi sevniški župan Srečko Ocvirk in sodelavec Občine Sevnica ter namestnik poveljnika Štaba Civilne zaščite občine Sevnica Borut Simončič, je ob strogih preventivnih ukrepih darovalo kri. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica so še pred odprtjem športnega doma, ki ga je upravljalec, zavod KŠTM, za to akcijo namenil brezplačno, skrbno razkužili okolico.

Kri redno daruje tudi sevniški župan (foto: OZRK Sevnica)

V preteklih štirinajstih dneh se je tako zvrstilo veliko donacij in drugih prispevkov tako podjetij in organizacij kot tudi prostovoljcev. Vsako dejanje v smeri zajezitve širitve okužbe pomembno pripomore k vrnitvi v normalno stanje.

Kljub temu, da smo bili kot družba in lokalna skupnost v zadnjih tednih postavljeni na veliko preizkušnjo, smo vnovič dokazali, da lahko povezano in solidarno delujemo za skupne cilje. Občina Sevnica se zahvaljuje vsem, ki s svojimi dejanji, odgovornim ravnanjem in nesebično pomočjo prispevajo k omejevanju širjenja okužb s COVID-19.