20.11.2020

Z ukrepi nad zdravstvene, gospodarske in širše družbene posledice epidemije


Tudi v tem tednu se je z namenom redne koordinacije sestal štab Civilne zaščite občine Sevnica s predstavniki Civilne zaščite, Občine Sevnica, Zdravstvenega doma Sevnica, Gasilske zveze Sevnica, Območnega združenja Rdečega križa Sevnica in KŠTM Sevnica.

Epidemija covid-19 ima v našem širšem okolju zelo močne razsežnosti, izpostavljen pa je bil izredno zaskrbljujoč podatek o porastu števila okuženih v zadnjih dneh. Sveže okužbe so na območju celotne občine, na območju vseh 11 krajevnih skupnosti. Okužbe se širijo tudi v gospodarskih družbah, iz delovnega okolja pa prehajajo v domače okolje in obratno.

Predstavniki zdravstva so dodatno so opozorili na dejstva, ki jih je potrebno razumeti in upoštevati. Veliko je število asimptomatskih bolnikov, ki so ravno tako vir okužbe, kužnost bolnika pa je zelo visoka že pred izbruhom znakov bolezni. Dosledno nošenje ustreznih zaščitnih mask in razkuževanje rok bistveno pripomoreta k zmanjšanju širjenja bolezni.

Preprečevanje širjenja bolezni je odvisno od sistemskih ukrepov in pozornosti izvajanja le-teh pri vsakem posamezniku, pri čemer pa ta pozornost pogosto popusti.

Štab Civilne zaščite poziva k izvajanju zaščitnih ukrepov, ki preprečujejo širjenje bolezni. Z omejevanjem širjenja omejujemo, zdravstvene, gospodarske in širše družbene posledice epidemije.

V sklopu sklica štaba je direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič članom štaba predstavila novo urgentno reševalno vozilo Zdravstvenega doma Sevnica.