12.01.2021

Epidemiološka slika v občini Sevnica: na testiranjih še vedno skoraj tretjina pozitivnih


Danes se je v sklopu rednih tedenskih srečanj z namenom obvladovanja problematike širjenja bolezni covid-19 sestal razširjeni štab Civilne zaščite občine Sevnica. Sestanka so se udeležili predstavniki Civilne zaščite, Občine Sevnica, Zdravstvenega doma Sevnica, Gasilske zveze Sevnica, Policijske postaje Sevnica, Območnega združenja Rdečega križa Sevnica in KŠTM Sevnica.

V tednu od 4. do 10. januarja 2021 je Zdravstveni dom Sevnica opravil 346 klasičnih PCR testov, od tega 200 med občani ter 146 med zdravstvenim osebjem in v domovih upokojencev, pri čemer je bilo 142 oseb oziroma 41 % pozitivnih. Množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAT) se je udeležilo 317 oseb, od tega je bilo 44 oseb oziroma 14 % pozitivnih.

Na podlagi izpostavljenih podatkov je delež okuženih še vedno zelo visok. Nekateri se soočajo z izjemno težkim potekom bolezni. Velike so tudi težave z zagotavljanjem bolnišnične oskrbe.

V Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca se v teh dneh soočajo z večjim vdorom okužb, v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je stanje dobro. Med okuženimi v domovih so zboleli tudi nekateri, ki so že bili cepljeni, vendar pa je do okužbe prišlo še preden se je razvila zaščita po vnosu cepiva. Visok delež okuženih je še vedno tudi med občani.

Zdravstveni dom Sevnica množično testiranje izvaja vsak dan, kar je pomemben ukrep za preprečevanje širjenja bolezni. Množično testiranje poteka po razporedu, objavljenem na povezavi: https://www.obcina-sevnica.si/news/1246/15/Termini-za-mnozicno-testiranje-Sars-CoV-2-v-Sevnici-od-11-do-17-januarja-2021

Med strokovnim osebjem zdravstvenega doma se rutinsko testiranje izvaja na tedenski ravni. Zdravstvena stroka ocenjuje, da je smiselno, da se tak ukrep izvaja tudi v drugih delovnih organizacijah, tudi v šolstvu, ko se bodo šole vnovič odprle. Po oceni zdravniške stroke epidemiološka slika za odprtje šol ni ustrezna.

Cepljenje za splošno populacijo bo skladno s prioritetnim vrstnim redom, ki ga oblikuje posamezni osebni zdravnik na podlagi prijave oziroma podane namere pacientov.

Do dosege zadostnega deleža precepljenosti pa širše zaščite zaradi pričetka cepljenja še ni pričakovati. Zato je dosledno upoštevanje vseh zaščitnih ukrepov – med njimi nošnja mask, socialna distanca in higiena rok – vseskozi nujen del vsakodnevnega življenja.

Štab Civilne zaščite vnovič poziva občanke in občane občine Sevnica k upoštevanju zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 in k dvigu nivoja sprejemljivosti cepljenja, kar stroka opredeljuje kot edini način za dolgoročno rešitev situacije.