22.05.2012

Sevnica zopet gostila finale slovenskih salamiad


Društvo salamarjev Sevnica je 19. maja že drugič zapored organiziralo finale slovenskih salamiad, ki je bil tokrat 16. po vrsti. Etnološko, kulturno in zabavno obarvana prireditev je tudi letos postregla z bogatim spremljevalnim programom, osrednji del dogodka pa je bil namenjen razglasitvi najboljših salamarjev v več kategorijah.

Med vsemi 72 sodelujočimi je po oceni strokovne komisije najvišjo oceno salame dosegel Jože Sebanc iz Zameškega, drugo mesto je osvojil Janez Košak iz Hrvaškega Broda, tretje pa Marjana Zupančič iz Dolenjega Gradišča – vsi iz občine Šentjernej. V prvo deseterico, v katero je bilo sicer uvrščenih devet tekmovalcev iz šentjernejske občine, se je uvrstil tudi Milan Daničič iz Kompolja. Obiskovalci so najbolje ocenili salame treh domačinov, in sicer v Tomaža Krnca, Milana Daničiča in Romana Kragla. V izdelavi salam so se pomerili še župani in poslanci, med katerimi je bil najuspešnejši župan Občine Škocjan Jože Kapler.

Med gosti na prireditvi je bil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franci Bogovič, ki je skupaj s predsednikom Društva salamarjev Sevnica Stanetom Krncem in županom Srečkom Ocvirkom podelil priznanja najboljšim. Dogodek so z glasbenim programom obogatili: Nuša Derenda, ansambel Dori, klapa Maslina iz hrvaškega Šibenika in člani Kulturnega društva Godba Blanški vinogradniki.

Župane in poslance, ki jih je na Gradu Sevnica pred prireditvijo sprejel župan Srečko Ocvirk, sta pozdravila tudi nova cvičkova princesa Tjaša Metelko in baron Moscon.