10.03.2011

Slovesnost ob 50. sevniški salamiadi


Društvo salamarjev Sevnica je s slovesnostjo v sevniškem športnem domu včeraj počastilo jubilejno, že 50. salamiado, imenovano tudi »mati salamiad«. Prireditev je minila predvsem v znamenju premierne predstavitve dokumentarnega filma z naslovom Mučenikova uteha – 50 let sevniške salamiade, ki je nastal v režiji Igorja Pavkoviča.

Ob ogledu filma se gledalec sprehodi skozi zgodovino Sevnice in sevniške salamiade, prisluhne zgodbam domačih salamarjev in drugih posameznikov, prikazanih pa je še veliko drugih zanimivosti.

Slovesnosti se je udeležil in zbrane nagovoril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, poseben pečat pa je s svojim govorom prispeval najstarejši član sevniškega društva salamarjev Boris Stariha. Predsednik društva Stane Krnc je na slovesnosti podelil priznanja članom društva in sponzorjem, sevniški župan Srečko Ocvirk pa je društvu podelil listino Občine Sevnica.

Program, ki ga je povezoval Slavko Podboj, so z glasbenimi vložki obogatili učenci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica in Oktet Jurij Dalmatin, sevniški salamarji pa so ob koncu poskrbeli še za pravo kulinarično presenečenje.

Z leve: predsednik Društva salamarjev Sevnica Stane Krnc, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in najstarejši član Društva salamarjev Sevnica Boris Stariha.

Stane Krnc je v imenu Društva salamarjev Sevnica prevzel listino Občine Sevnica.


Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan

Oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja

Učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica

Kulinarično presenečenje