25.03.2013

Svetovni dan lutk na Gradu Sevnica


Prav na prvi pomladni dan obeležujemo svetovni dan lutk, ki so z ustanovitvijo Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica pod vodstvom Snježane in Bernarda Pungerčič v naših krajih dobile posebno mesto. Z uspešnim delovanjem gledališče namreč pomembno vpliva na razvoj in širjenje lutkarske dejavnosti med mladimi. Tudi letos so na Gradu Sevnica v petkovem popoldnevu pripravili tradicionalno lutkovno srečanje z bogatim programom.

Lutkovno srečanje ob svetovnem dnevu lutk se je pričelo v grajskem atriju s slovesnimi fanfarami in bobni, prihodom in nagovori barona Moscona, kralja Lutkana in njegovega ministra za kulturo. Zbrane sta pozdravila tudi župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, lutkarica Snježana Pungerčič pa je prebrala mednarodno poslanico svetovne lutkovne organizacije Unima. Otvoritveni del prireditve je povezovala Sonja Bobek Simončič, z glasbenimi točkami pa so dogodek popestrili učenci Glasbene šole Sevnica.

Zvrstilo se je več predstav. Lutkovna skupina Bukvica iz Valvasorjeve knjižnice Krško se je prestavila s predstavo Modro pišče, lutkarica Tatjana Uduč pa je pripravila predstavo »Dežnik brez pik«. Domače Grajsko lutkovno gledališče Sevnica je pripravilo lutkovno delavnico ter razstavo lutk in slik »Sanjam o grajski lutki«, celjsko lutkovno gledališče Smeško pa predstavo »Čarovnik iz Oza«.Obiskovalce je navdušila tudi animacija z lutkami marionetami, ki sta jo izvedla Mira in Andrej Omejc. Zaključek prijetnega praznovanja dneva lutk je minil v znamenju praznovanja tretjega  rojstnega dne Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica.

Foto: Rok Petančič