27.05.2013

Deževni 18. Sevniški maraton je »pod streho«


Kljub z vremenskega vidika ne ravno obetavnemu pričetku včerajšnje nedelje je Kolesarsko društvo Sevnica uspešno izvedlo tradicionalni, že 18. Sevniški kolesarski maraton.

Dežne kaplje in za mesec maj precej nizke temperature niso ustavile množice 39 kolesarjev in kolesark, ki so se ob 10. uri izpred sevniškega športnega doma odpravili na pot proti Mirnski dolini. Družinski maraton v dolžini 33 kilometrov (Sevnica–Tržišče–Sevnica) je prekolesarilo 16 udeležencev, medtem ko se je na 63-kilometrsko razdaljo (Sevnica–Mokronog–Škocjan–Studenec–Sevnica) podalo ostalih 23 kolesarjev.

Poleg spominske medalje in »Sevniškega salamina« so bile podeljene vse posebne nagrade, med njimi za najstarejšega in najmlajšega kolesarja ter najstarejšo in najmlajšo kolesarko. Najštevilčnejša je bila ekipa Dolenjske balance iz Mokronoga. Organizatorje je zelo razveselila udeležba kolesarja Mitje Roka, zmagovalca DOS Extrene 2013, ki je tudi tokrat najhitreje premagal razdaljo velikega maratona. Po podelitvi nagrad je sledil družabni zaključek prireditve v priljubljenem sevniškem lokalu »Dile« pri bazenu, kjer so vsi udeleženci pozabili na neprijetne pogoje pred startom.

Letošnji maraton je poleg novega startno-ciljnega mesta, odslej je bil ta namreč vedno na sevniškem glavnem trgu, poseben še po nečem. V cilju se je kolesarjem pridružila skupina udeležencev mednarodne kolesarske ture »Sava 2013« od izvira do izliva reke Save, ki so jih na poti do Sevnice pospremili člani Kolesarskega društva Sevnica. Devetdnevna kolesarska pot »Sava 2013« v dolžini 824 kilometrov sicer povezuje štiri države in sodi v sklop dogodkov ob dnevu Save, 1. juniju, katerih organizator je Savska komisija iz Zagreba. Ob sprejemu sta kolesarje pozdravila župan Občina Sevnica Srečko Ocvirk in Jože Prah iz Turistične zveze Slovenije.