27.05.2013

Kolesarske steze: edinstveni potencial rečnega turizma


Včerajšnjo kolesarsko obarvano nedeljo je zaznamoval tudi sprejem udeležencev prve mednarodne kolesarske ture „Sava 2013“ v organizaciji Savske komisije s sedežem v Zagrebu. Gre za devetdnevno kolesarjenje od izvira do izliva reke Save, ki se je pričelo v soboto in se zaključuje 1. junija v Beogradu, ob dnevu Save. Savska kolesarska pot tako spada med številne dogodke, s katerimi bo obeležen dan te reke.

Namen kolesarjenja ob Savi je promocija razvoja in trajnostnega izkoriščanja vseh potencialov, ki jih ponuja reka Sava, prvenstveno pa rečnega turizma na čelu s promocijo kolesarskih stez ob reki Savi, turistične vožnje s plovili, naravnim rezervatom in drugim podobnim naravnim lepotam ter velikemu številu športnih in podobnih aktivnosti.

Skupino kolesarjev in spremstva iz vseh štirih držav, ki si »delimo« reko Savo, so v Loki pri Zidanem Mostu pričakali člani Kolesarskega društva Sevnica. Po skupni vožnji do Sevnice sta jih v lokalu »Dile« pri bazenu sprejela župan Srečko Ocvirk in predstavnik Turistične zveze Slovenije Jože Prah. Župan je v svojem nagovoru predstavil prizadevanje in usmerjenost občine v trajnostno in hkrati sonaravno uporabo danosti reke Save, tudi s celovito ureditvijo kolesarskih stez ob reki.

Ob dnevu Save, 1. juniju, se Občina Sevnica v sklopu 18. Srečanja objezerskih krajev pridružuje aktivnostim za pospešitev ureditve motorne plovbe na reki Savi, ki bo podrobno in celovito predstavljena na okrogli mizi na Gradu Sevnica, osrednjem vsebinskem delu sicer celodnevnega ter družabno in turistično obarvanega srečanja.