18.04.2011

24. Samoborska salamijada z velikim uspehom Staneta Krnca


Minuli konec tedna se je v hrvaškem Samoboru odvijala 24. Samoborska salamijada. Za Društvo salamarjev Sevnica je bila še posebej uspešna, saj je predsednik društva Stane Krnc v kategoriji mednarodnih ljubiteljskih salamarjev z oceno 58,252 osvojil prvo mesto in s tem nagrado, ki nosi ime »Velika zlatna šajba«.

Samoborska salamijada je, prav tako kot sevniška, obarvana tudi internacionalno. Med tujimi gosti so bile, poleg slovenske, še delegacije iz Avstrije, Srbije, Madžarske in Slovaške. Sevniško občino sta v družbi sevniških salamarjev v soboto zastopala župan Srečko Ocvirk in direktorica zavoda KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.

Pred samo prireditvijo z razglasitvijo rezultatov je gostujoče delegacije v mestni hiši sprejel župan mesta Samobor Krešo Beljak. Tovrstna neformalna srečanja in pogovori predstavnikov lokalnih skupnosti so se že v preteklosti izkazala kot uspešno izhodišče za začetek mednarodnega sodelovanja pri različnih projektih.

Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov pa je bila pod velikim prireditvenim šotorom na območju nekdanje vojašnice Taborec. Dogodek je bil prava gastronomska atrakcija, saj je okrog 1200 gostom kuhalo kar 16 kuharskih mojstrov. Med številnimi gostinskimi ponudniki sta bila tudi dva iz sevniške občine, Gostišče Dolinšek in Vinska klet Mastnak.

Na Samoborski salamijadi se izdelovalci salam sicer pomerijo v treh kategorijah – domačih ljubiteljskih salamarjev, registriranih proizvajalcev salam in mednarodnih ljubiteljskih salamarjev. Stane Krnc je zopet upravičil dober sloves sevniških salamarjev in lanskemu tretjemu mestu dodal še večji uspeh – zmago. Iz sevniškega društva se je tekmovanja letos udeležilo skupno sedem salamarjev.

Več v fotogaleriji

Na sprejemu pri županu mesta Samobor.

Podelitev nagrade Stanetu Krncu.