19.04.2011

Grad Sevnica dobil svojo monografijo


V dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu je v petek potekala predstavitev monografije Grad Sevnica izdajatelja Društva Trg Sevnica. Pri nastanku tega obsežnega znanstvenega knjižnega dela je sodelovalo 12 avtorjev, urednik in hkrati tudi soavtor pa je Oskar Zoran Zelič.

S projektom monografije sta Oskar Zoran Zelič in že pokojni Jože Peternel začela v začetku leta 2007. Zametki projekta pa segajo v leto 2003, ko sta v roke dobila zbirko obsežnega slikovnega gradiva iz zapuščine zadnje graščakinje, grofice Mathilde Arco-Zinneberg, poročene Traenkel. Vsebino bodoče monografije sta Zelič in Peternel zastavila kot prikaz gradu z vidika zgodovine, umetnostne zgodovine, konservatorstva, arhitekture, krajinske arhitekture in naravoslovja. »Za dosego tega cilja sva k sodelovanju povabila znane in manj znane raziskovalce in pisce, od specialistov za posamezna zgodovinska obdobja in strokovna področja do tistih, ki sevniški grad že dobro poznajo ali so z gradom in tukajšnjim okoljem tako ali drugače povezani,« je povedal Zelič na predstavitvi.

Monografija Grad Sevnica šteje natanko 368 strani in bralcu poleg skupno 14 znanstvenih besedil ponuja tudi bogato slikovno gradivo, kar okrog 350 slik. Vseh 14 prispevkov je obogatenih s povzetkom v angleškem jeziku. Kratko predstavitev prispevkov objavljamo na ustvarjeni povezavi.

Zelo dobro obiskan kulturni dogodek sta z nastopom obogatila pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskega izročila Ljoba Jenče ter igralec Sinjo Jezernik v vlogi sevniškega graščaka barona Inocenca Moscona.

Naslovnica monografije Grad Sevnica