04.05.2011

Ureditev mestnega parka v Sevnici


Območje ob reki Savi od Srednje šole Sevnica do železniškega podhoda pri Plausteinerju bo postopoma dobilo novo celostno podobo v obliki mestnega parka. Za projekt je pripravljena idejna zasnova, ki med drugim predvideva umestitev sprehajalnih poti, otroškega igrišča z igrali za otroke do šestega leta, ploščadi za razne družabne dogodke, balinišča, pa tudi opremljenost parka z urbano parkovno opremo in javno razsvetljavo.

Območje podolgovate oblike, ki je nekoč nudilo prostor vrtičkarjem, zavetje in sprostitev sprehajalcem ter športno infrastrukturo atletom, je bilo v času gradnje hidroelektrarne Blanca povsem spremenjeno in je moralo sprejeti izzive te sodobne energetske pridobitve. Sedaj, ko je gradnja hidroelektrarne končana, pa je čas, da park zopet zaživi. S tem namenom je Občina Sevnica pri podjetju Demida arhitektura d.o.o. naročila idejno zasnovo ureditve mestnega parka v Sevnici, ki predlaga smiselno ureditev in definiranje njegove uporabnosti in namembnosti. Poleg investitorja so bili pri izdelavi zasnove vključeni tudi predstavniki Balinarskega kluba »Hrasti«, Univerze za tretje življenjsko obdobje Sevnica in Srednje šole Sevnica.

Del parka je bil urejen že v preteklih mesecih. Asfaltirana je bila prej obstoječa cesta, zasajen lipov drevored, dijaki Srednje šole Sevnica pa so s svojimi lesenimi skulpturami – nekatere so oblikovane tudi iz mogočnih kostanjev nekdanjega parka –poskrbeli za življenje umetnosti na tem območju. Na podlagi same idejne zasnove pa je predvideno, da bo mestni park ter ureditve, povezane z njim, namenjen sprostitvi in oddihu prebivalcev mesta Sevnica in okolice. Omogočal bo sprehod, počitek, igro otrok, druženje in preživljanje prostega časa.

Velikost obravnavanega območja je 9500 kvadratnih metrov, dostop do območja pa bo le na zahodu ali vzhodu – torej pri Srednji šoli Sevnica in pri podhodu pod železniško progo pri Plausteinerju. Asfaltirana cesta ob Savi bo s fizičnimi ovirami onemogočala promet z avtomobili in drugimi motornimi vozili. Park bo, gledano od vzhoda proti zahodu – med drugim predvidoma vseboval večji informacijski pano za informacije javnega značaja, litopunkturni krog iz desetih megalitov, osrednji prostor z zelenico in pokritim paviljonom, otroško igrišče za otroke do šestega leta, lesene skulpture dijakov Srednje šole Sevnica in balinišče. Predvidena je tudi ureditev parka z urbano parkovno opremo in javno razsvetljavo ter zasaditev z novimi drevesi.

Mestni park Sevnica - projekt
Mestni park sevnica - plakat

Več v fotogaleriji