Aktualno

19.05.2017

Sevnica – prostovoljstvu prijazno mesto


Po nedavnem prejemu priznanja za najbolj varno občino je Sevnica včeraj prejela tudi priznanje »prostovoljstvu prijazno mesto«. Na Gradu Negova v občini Gornja Radgona je v okviru nacionalnega tedna prostovoljstva, v organizaciji Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, potekala slavnostna podelitev priznanj. Med 18 slovenskimi občinami, ki zgledno podpirajo prostovoljske organizacije, je prejemnica postala tudi Občina Sevnica.

Prostovoljstvo je najbolj živo tam, kjer je za vlaganje in spodbujanje k aktivni participaciji na lokalnem nivoju največ posluha. Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« izpostavijo občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

V obrazložitvi priznanja, ki ga je v imenu Občine Sevnica sprejel podžupan Janez Kukec, so podeljevalci priznanja med drugim zapisali, da je v občini Sevnica v prostovoljstvu aktivna skoraj tretjina vseh občanov. Prostovoljskim organizacijam občina nudi finančno podporo in uporabo občinskih prostorov za prostovoljske aktivnosti – za programe, redno delo, izobraževanja in usposabljanja. Prostovoljske organizacije dodeljena sredstva uporabijo za delovanje, nakup opreme in obnovo prostorov, potrebnih za njihovo delovanje. Načrtno so sofinancirane aktivnosti s področja prostovoljskega dela mladih. Župan in zaposleni v občinski upravi k razvoju prostovoljstva prispevajo tudi sami.