Aktualno

16.06.2017

Prenovljene predstavitvene table na Lovrencu


Včeraj, 15. junija, je pri cerkvi sv. Lovrenca nad Okroglicami potekala priložnostna prireditev z odprtjem prenovljenih predstavitvenih tabel botaničnega naravnega spomenika, nahajališča Clusijevega svišča, vsem poznanega kot encijan. Ta naravna krasota je z odlokom Občine Sevnica razglašena za botanični naravni spomenik, na travnikih pod sv. Lovrencom pa je nahajališče Clusijevega svišča zaščiteno od leta 1994.

Navzoče je v uvod popeljal mlad harmonikar Jakob Štigl. Sledili so nagovori župana Srečka Ocvirka, direktorja Kozjanskega parka Tea Hrvoja Oršaniča in direktorice KŠTM Sevnica Mojce Pernovšek. Opozorili so na pomen dobrega vzdrževanja in skrbnega ohranjevanja nahajališča Clusijevega svišča, s tem namenom pa so bile urejene in postavljene tudi predstavitvene table pri cerkvi in ob vstopu na rastišče botaničnega naravnega spomenika. Novih je še 12 razstavnih panojev v bližnji Mežnarjevi hiši, ki prikazujejo rastlinske in živalske vrste na tem območju.

Član Planinskega društva Lisca Sevnica Alojz Rupar je v nagovoru zbrane seznanil s podatkom, da je nahajališče v času cvetenja obiskalo okoli 2200 obiskovalcev. Celoten čas cvetenja encijana so namreč člani planinskega društva območje rastišča, kjer je prosto sprehajanje omejeno, skrbno varovali tudi z dežuranjem.