Aktualno

12.09.2017

Program Evropskega tedna mobilnosti 2017


Od 16. do 22. septembra obeležujemo Evropski teden mobilnosti in v tem času se bo tudi v sevniški občini zvrstilo več aktivnosti, katerih skupen cilj je ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti in varnosti v cestnem prometu.

V okviru in z načeli tega tedna bo vnovič izveden skupni regijski projekt posavskih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice, in sicer kolesarsko popotovanje »S kolesom od Radeč do Brežic«, ki bo to soboto, 16. septembra. Okrog 60-kilometrska pot bo potekala pretežno po makadamskih poteh ob Savi, zato je potrebna primerna oprema in fizična pripravljenost kolesarjev, ki vozijo v prometu, organizirano in na lastno odgovornost. Kolesarsko popotovanje se pričenja ob 8. uri pri TRC Savus v Radečah. Pot bo nato vodila po dolini Save s predvidenimi postanki ob 10. uri v Sevnici v parku pred občino, ob 11:30 v Brestanici pri Hotelu Kozmus in ob 13:30 v Brežicah na dvorišču gradu. Kolesarji se karavani lahko pridružujejo tudi na posameznih postankih.

Z opazovanjem in prijaznim opominjanjem odraslih lahko tudi najmlajši izboljšujejo kakovost bivanja v domačih krajih in hkrati pridobivajo pomembna, vseživljenjska znanja o cestno-prometni varnosti. Že četrto leto bo tako v tednu mobilnosti izvedena akcija »Smeško-Kisko«, s katero bo blizu 700 otrok ocenjevalo ustreznost uporabe parkirnih mest na javnih parkiriščih. S »Smeškom« bodo nagrajevali voznike, ki bodo omogočili nemoten prehod pešcev, s »Kiskom« pa bodo voznike na parkiriščih v okolici vrtcev in šol po občini in v mestu Sevnica le prijazno opozorili na oviranje poti pešcev oziroma na nepravilno parkiranje.

Odgovornost vseh udeležencev v prometu je trajen vzgojni in učni proces, zato bo več aktivnosti, dogodkov in prireditev v tem tednu potekalo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Celodnevni dogodek »Mislimo varno, ravnajmo varno, bodimo varni« v organizaciji Socialno-varnostnega sosveta Občine Sevnica, Policijske postaje Sevnica in Občine Sevnica, ki bo 18. septembra pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, bo namenjen krepitvi odgovornosti za varnost otrok pri uporabi različnih oblik mobilnosti. Učenci razredne stopnje vseh šol sevniške občine si bodo ogledali lutkovno predstavo (Ne)zgode v prometu, ki je avtorsko delo Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica. Predstavi bo sledila predstavitev dela policije, vozil, opreme, spoznavanje dela s službenimi konji in psi ter drugih specialnih enot policije. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi delo policijskega pihalnega orkestra in prisluhnili njihovi glasbi. Predstava se tekom dneva večkrat ponovi, ogled policijske opreme, dela in vozil pa bo potekal vzporedno. Celoten dogodek je zasnovan tudi kot dan odprtih vrat Policijske postaje Sevnica. V sklopu dogodka bo v duhu načel Evropskega tedna mobilnosti Občina Sevnica Policijski postaji Sevnica v uporabo predala službeno kolo za lažje izvajanje preventivnih in drugih aktivnosti policije.

19. septembra bo potekal dogodek »Pridi z mano – zame, zate, za naravo!«. Občina Sevnica bo v sodelovanju z Zavodom za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki povezala nevladni in javni sektor ter različne generacije z namenom ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti v naših krajih in za celotno družbo. Sopotniki bodo na pot popeljali starostnike, pri tem pa jim bodo družbo delali župani občin, v katerih zavod izvaja prevoze starejših oseb. Tudi župan Občine Sevnica bo za nekaj ur postal prostovoljec Sopotnikov in se družil s starostniki ter spoznaval način in organizacijo dela Sopotnikov v občini Sevnica.

V sklopu dogodkov bo 21. septembra dogodek s predajo namena prikazovalnika hitrosti pri Osnovni šoli Krmelj. Prikazovalniki hitrosti dokazano vplivajo na umiranje prehitre vožnje. So neposredni opomnik vozniku k večji odgovornosti do sebe in drugih, zato pomembno pripomorejo k večji cestno-prometni varnosti. Prikazovalnik hitrosti, ki se nahaja ob državni cesti pri odcepu za šolo v Krmelju, je velikega pomena. Lokacija se nahaja na začetku oziroma na koncu kraja, na relaciji, kjer so hitrosti praviloma višje. Prikazovalnik k odgovornejšemu vedenju v prometu opominja vse mimoidoče, s tem pa bolj varuje najranljivejšo skupino v prometu: šolarje in predšolske otroke, ki to prometno povezavo dnevno uporabljajo kot pešci za dostop do bližnje telovadnice na drugi lokaciji šole.

Zaključna prireditev Evropskega tedna mobilnosti za vse šolarje sevniške občine bo 22. septembra pri Osnovni šoli Boštanj, kjer bo otvoritev nove kolesarnice, dogodek pa bo popestril še nastop raperja Zlatka.