Aktualno

05.10.2017

V rožnato oviti drevesi osveščata tudi v Sevnici


Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk. Po Sloveniji vsako leto v tem času potekajo številne aktivnosti z namenom opozarjanja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja te bolezni. Aktivnostim smo se pridružili tudi v Sevnici z ovijanjem dreves v rožnate pletenine in preventivnim dogodkom, ki je potekal včeraj v soorganizaciji Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica, Združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, Posavskim in Obsoteljskim društvom za boj proti raku in Občine Sevnica.

Oviti v rožnate pletenine mesto krasita drevesi pri Zdravstvenem domu Sevnica in na Trgu svobode, opozarjata pa na pomen osveščanja o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni. V letošnjo, tokrat tretjo akcijo ovijanja dreves v rožnate pletenine, je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji, med njimi tudi Sevnica. Pletlo, kvačkalo in šivalo je skupno 15 sodelujočih pod koordinacijo Katarine Vovk, ki je na včerajšnjem dogodku imenu vseh nagovorila zbrane in poudarila sporočilnost ovitih dreves.

Navzoče na dogodku so pozdravili še direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, predsednica Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode, predstavnica združenja Europa Donna Slovenija Jana Koteska in sevniški župan Srečko Ocvirk. Za glasbeno popestritev je poskrbela pevka Ema Štigl, učenka OŠ Sava Kladnika Sevnica, ob kitarski spremljavi profesorja matematike Milana Mitrovića.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je v znak krepitve preventive in opozarjanja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni pripravil tudi stojnico z modelom za samopregledovanje dojk, ter brošure, ki bodo v pomoč pri samopregledovanju dojk doma.