Aktualno

17.11.2017

Tradicionalni slovenski zajtrk v Domu upokojencev Sevnica


Današnje jutro je bilo po Sloveniji posvečeno tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je, kot opisujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo 17. novembra.

»Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Hrana, ki je bila pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa,« so zapisali v okrožnici o izvedbi projekta.

Vsem tem načelom je močno zavezana tudi sevniška občina, ki že od leta 2013 izvaja javna naročila za dobavo hrane za vse šole in vrtce, katerih ustanoviteljica je, in sicer po principu zelenega javnega naročanja in čim večjega deleža lokalne samooskrbe. Enako delujejo tudi ostali javni zavodi, saj se zavedajo pomena lokalne hrane in pozitivnega učinka na gospodarstvo in zdravje ljudi. Za kakovostno lokalno oskrbo je pomembna tako pripravljenost ustanov, ki hrano potrebujejo, da želijo naročati pri lokalnih dobaviteljih, kot tudi usposobljenost lokalnih dobaviteljev, da svoje pridelke ponudijo v primernih količinah in na primeren način. V prihodnje bo Občina Sevnica še naprej aktivno sodelovala in spodbujala lokalno oskrbo tako na strani dobaviteljev kot tudi na strani ponudnikov z namenom, da se lokalna samooskrba še okrepi.

Tradicionalni slovenski zajtrk so pričela čebelarska društva in aktivnosti razširila na širšo ponudbo slovenske hrane. Skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Sevnica Miho Metelkom se je letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka udeležil tudi župan Srečko Ocvirk skupaj s sodelavci s predmetnega področja, in sicer v Domu upokojencev Sevnica.

Obisk in prijeten zajtrk v domu je bila hkrati tudi priložnost za predajo čestitk ob 98. rojstnem dnevu stanovalca doma upokojencev Franca Abrama.