Aktualno

09.02.2018

Osrednja slovesnost v počastitev praznika kulture


V soorganizaciji Občine Sevnica, KŠTM Sevnica in Zveze kulturnih društev Sevnica je v sredo zvečer potekala osrednja občinska slovesnost s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj Zveze kulturnih društev Sevnica. Nagrade so namenjene posameznikom in društvom, ki oblikujejo bogato kulturno podobo skupnosti ter z dolgoletnim prostovoljnim delom dvigujejo ugled domačih krajev in občine.

Priznanje je Zveza kulturnih društev Sevnica letos podelila Benjaminu Nepužlanu in Franciju Lipovšku. Srebrna Prešernova plaketa je bila podeljena Folklorni skupini Spomin Društva upokojencev Sevnica in Ljudskim pevkam s Telč, letošnja dobitnica Zlate Prešernove plakete pa je Magda Sigmund. Priznanja je izročil in se vsem prejemnikom za izjemen prispevek pri razvoju kulture v imenu Zveze kulturnih društev Sevnica zahvalil predsednik Jože Novak.

Pozdravne besede je zbranemu občinstvu namenil tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, slavnostna govornica pa je bila Alenka Černelič Krošelj,  v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice, ki z veliko zavzetosti in spoštovanja predstavlja dediščino celotnega Posavja od najstarejših dni pa vse do danes. Izpostavila je pomen povezovalnosti kulturne dediščine, ki nas z učenjem o preteklosti opogumlja za prihodnost ter krepi pripadnost v skupnosti.

Nosilec kulturnega programa je bila Glasbena šola Sevnica z godalnim kvartetom in citrarko Nežo Železnik, zaigrala sta tudi pozavnista Žan Repovž in Matej Štih, dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Sceno je oblikovala profesorica likovne pedagogike, oblikovalka vitrajev in slikarka Elena Sigmund.

Tudi sicer se v organizaciji krajevnih skupnosti in društev po krajih sevniške občine v teh dneh odvijajo samostojni dogodki za kulturno obogatitev časa in prostora.