28.05.2018

Slovesnost ob zaključku obnovitvenih del na stari Kovačevi hiši


Kulturno turistično društvo Primož je včeraj, 27. maja, organiziralo 3. pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta od Tržišča do Studenca. Letošnji pohod je bil še posebej slovesen, saj je na Gornjih Impoljah potekala slovesnost z blagoslovom obnovitvenih del na stari Kovačevi hiši, v kateri je del svojega otroštva prebival tudi Alojzij Grozde.

Kovačeva hiša je značilen primerek podeželskih slovenskih hiš na prehodu iz 19. v 20. stoletje, v katerih se kaže težko preživljanje in trd boj za vsakdanji kruh. Leseni in zidani del v celoto povezujeta veža in črna kuhinja. Na to domačijo se je po poroki preselila mama Alojzija Grozdeta, Marija. Pozneje je za njo prišel tudi njen nezakonski sin Lojze, ki je v letih od 1931 do 1935 obiskoval šolo in hodil v cerkev na Studenec. Od tam je odšel v gimnazijo v Ljubljano in se vračal v času počitnic. Domov je bil namenjen tudi zadnjega decembra 1942, a se je njegova pot končala na Mirni, kjer je 1. januarja umrl mučeniške smrti.

Po smrti Grozdetove mame je prazna hiša začela nezadržno propadati. Razglasitev Alojzija Grozdeta za blaženega je pristojne na civilni in cerkveni ravni spodbudila k razmisleku, da bi s skupnimi prizadevanji rešili Kovačevo hišo in jo za prihodnje rodove ohranili kot živo pričo materialnih, duhovnih in kulturnih razmer v času Grozdetovega otroštva. Občina Sevnica je od Kovačevih sorodnikov leta 2013 odkupila hišo v zelo slabem stanju.

V kraju so ustanovili Kulturno turistično društvo Primož, da bo obnovilo hišo, zanjo skrbelo in promoviralo prihodnje poslanstvo Kovačeve hiše. Škofija Novo mesto je podprla zamisel Občine Sevnica, ki je poskrbela za celovito obnovo hiše. Del stroškov pri obnovi hiše je prevzela tudi škofija, poskrbela za ureditev Grozdetove spominske sobe in za predmete priložnostne razstave. Ti spominjajo predvsem na Grozdetovo otroštvo, a hkrati kažejo pomembnost njegovega dela in življenja. Obnovljena Kovačeva hiša se tako vključuje v del Grozdetove romarske in spominske poti.

Pri ureditvi Kovačeve hiše in Grozdetove spominske sobe so poleg Občine Sevnica in Škofije Novo mesto dejavno sodelovali tudi Župnija Studenec, Krajevna skupnost Primož, Kulturno turistično društvo Primož in Posavski muzej Brežice.

Nedeljsko slovesnost z blagoslovom je vodil novomeški škof, msgr. Andrej Glavan, navzoče so nagovorili tudi župan Srečko Ocvirk, ekonom Škofije Novo mesto prelat dr. Janez Gril, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Primož Silvo Vintar, predsednica, Kulturno turističnega društva Primož Brigita Udovč in studenški župnik Anton Bobič. Program je povezovala Irena Ule, s pesmijo pa so slovesnost obogatili Ljudski pevci Fantje z vasi.

Ogled hiše je možen po predhodni najavi oz. dogovoru na kontaktni številki 041 410 124 oziroma preko ktdprimoz.impolje@gmail.com.