19.09.2018

Na poti s Sopotniki


V sevniškem programu evropskega tedna mobilnosti sodeluje tudi Zavod Sopotniki, ki s podporo Občine Sevnica in v organizaciji KŠTM Sevnica starejšim občanom nudi brezplačne prevoze za starejše.

Letošnji teden mobilnosti je zanje še posebej pomemben, saj se osredotoča tudi na ozaveščanje problematike trajnostne mobilnosti med starejšimi. S storitvijo želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev predvsem iz manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma. Sopotniki tako starejše zapeljejo k zdravniku, v trgovino, na obiske, kulturne prireditve in še kam.

Prostovoljcem se je včeraj pridružila direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, danes pa kot častni prostovoljec tudi župan Srečko Ocvirk. Ob uvodnem pogovoru s koordinatorko Bernardo Kidžin se je prepričal o dobri organiziranosti delovanja Sopotnikov in se zahvalil za predano delo, nato pa iz prve roke na terenu dobil še potrditev občanke, da je storitev izjemno dobrodošla in v veliko pomoč.

Sopotniki so namenjeni starejšim občanom, upokojencem. Predvsem tistim iz oddaljenih vasi, ki ne morejo koristiti javnih prevoznih sredstev. Starostniki lahko za rezervacijo prevoza pokličejo teden dni ali nekaj dni vnaprej na telefonsko številko 031 338 187, in sicer od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure, z izjemo praznikov.

Uporabnikov je vse več, doslej 144. V letu 2018 je bilo doslej opravljenih 531 prevozov, ob tem pa prevoženih 16.213 kilometrov. Sopotniki so prostovoljni vozniki, različnih let in poklicev. V sevniški občini jih je trenutno pet, vsekakor pa je dodatna pomoč izjemno dobrodošla. Zato vse, ki bi si prav tako želeli pomagati, vabijo, da pokličejo na telefonsko številko 031 338 187.

Župan Srečko Ocvirk kot častni prostovoljec


Prav tako direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek