25.09.2018

4. oktobra bo posavsko mladino okrepčala »Posavska ribja malica«


Vzgojno-izobraževalne ustanove mnogo pozornosti posvečajo prehrani otrok, saj je v obdobju odraščanja ustrezen način prehranjevanja ključnega pomena za zdrav razvoj. Pri tem je nujna tudi dobra podpora lokalnega okolja in usklajenost v mnenju, da morata biti zavest o pomenu lokalne trajnostne oskrbe s hrano in konstantna spodbuda zanimanja zanjo trajni usmeritvi.

Občina Sevnica z raznimi projekti, uvajanjem in urejanjem obšolskih vrtov, organizacijo izobraževanj in pomočjo pri izvedbi javnih razpisov vseskozi sodeluje pri implementaciji čim višjega deleža lokalno pridelane hrane na jedilnike v šolah in vrtcih, katerih ustanoviteljica je.  Letošnji aktualni projekt ima naziv Najboljša riba je posavska riba.

S projektom želimo izboljšati ozaveščenost o pomenu rib v zdravi prehrani, povečati zanimanje za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami, cilj pa je povečati tudi neposredno trženje svežih rib. Ribe namreč sodijo med živila, ki zaradi svoje sestave ugodno vplivajo na zdravje človeka, zato se vključujejo med priporočeno zdravo hrano.

Dejavniki in kriteriji zdravega prehranjevanja po WHO navajajo, da je za zdravo prehrano potrebno enkrat do dvakrat tedensko uživati ribo. Raziskave in statistika pa kažejo slabe rezultate uživanja rib in kakovostne prehrane nasploh, poleg tega odrasli Slovenci pogosteje uživajo morske ribe kot sladkovodne.

Izhodiščni cilj projekta je bil, da poleg sevniških k izvedbi privabimo čim več posavskih šol in vrtcev ter idejo celostno razširimo po celotnem Posavju, ki je naša skupna regija in jo povezuje reka Sava. Vse posavske šole, pa tudi posamezni vrtci, so se odlično odzvali k ideji, da skupaj obrnemo trend. V Sevnici, Radečah, Krškem in Cerkljah ob Krki so potekale štiri delavnice, na katerih so kuharji, kuharice in vodje prehrane pripravljali različne ribje jedi kot ideje, kaj vključiti v šolske jedilnike.

 

4. oktober – dan za »Posavsko ribjo malico«

Še posebej zanimiva in povezovalna je ideja, da na vseh šolah na isti dan pripravijo tako imenovano »Posavsko ribjo malico«. Ideja bo zaživela 4. oktobra v času malice, in to na vseh 24 posavskih osnovnih šolah s podružnicami in nekaterimi vrtci pod okriljem šol, pa tudi v Vrtcu Ciciban Sevnica. Na jedilniku šolarjev, otrok iz vrtcev in vseh zaposlenih bodo ribje jedi. Svojo enotnost in namero k vključevanju več rib na jedilnike bodo vse šole z učenci in zaposlenimi podpisale tudi listo prisotnosti.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje  Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Utrinki s kuharskih delavnic

Utrinek 1. kuharske delavnice na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica. Kuharji in kuharice iz Sevnice, Tržišča, Brežic, Brestanice in Dobove so pripravili sedem različnih ribjih jedi pod vodenjem kuharskega mojstra Matije Pozderca.


2. kuharska delavnica je potekala na radeški šoli. Kuharji in kuharice osnovnih šol Marjana Nemca Radeče, Krmelj, Boštanj in Vrtca Ciciban Sevnica so ribje jedi prav tako ustvarjali s pomočjo kuharskega mojstra Matije Pozderca.

 

Na OŠ Jurija Dalmatina Krško je potekala 3. kuharska delavnica. Kuharski mojster Matija Pozderec je skupaj s kuharji in kuharicami iz osnovnih šol Jurija Dalmatina Krško, Leskovec, XIV. Divizije Senovo, Blanca, Bistrica ob Sotli in Raka pripravil jedi iz postrvi in vitkega soma Ribogojstva Goričar.


4. kuharsko delavnico so izvedli na Osnovni šoli Cerklje ob Krki. Svoje kuharske veščine so nadgradile kuharice iz OŠ Cerklje ob Krki, Podbočje, Maksa Pleteršnika Pišece, Velika Dolina in Globoko.

 

Ponudba Kmečke tržnice Sevnica bo
v soboto, 13. oktobra,
obogatena z ribjimi dobrotami.

Tega dne ste od 8. do 11. ure vabljeni na degustacijo, ki jo bodo pripravili člani Ribiške družine Sevnica in učenci Osnovne šole Krmelj. Predstavilo se bo tudi ribogojstvo Pavlič z Blance, ki se kot družinsko podjetje že več kot 25 let ukvarja z vzrejo postrvi. Njihova vzreja temelji na kakovosti in svežih produktih, ki vam jih bodo tokrat z veseljem predstavili in ponudili. V ribogojstvu Pavlič bodo poskrbeli, da si boste obiskovalci na tržnici povsem od blizu – iz akvarija – lahko ogledali čisto prave postrvi.

Vsebine bodo potekale v okviru projekta »Najboljša riba je posavska riba«.

Prijazno vabljeni.