Tedenske novice 7.2.2020

 

Pričela so se obnovitvena dela v Tončkovem domu

V Tončkovem domu na Lisci so se pričela izvajati pripravljalna dela za obnovo kuhinje in predprostora ter preureditve tematske sobe. V času obnove, torej od začetka februarja do predvidoma maja, bo Tončkov dom za obiskovalce zaprt. V času prenove notranjih prostorov Tončkovega doma bo potekala še rušitev depandans, ki so zaradi dotrajanosti neprimerne za uporabo.

Aktivnosti v zvezi z rušenjem se bodo pričele v naslednjem tednu. Občina Sevnica je z izvajalcem del in s koordinatorjem za varnost in zdravje pri delu izvedla uvedbo v delo, kjer so bili določeni kriteriji zavarovanja objektov med izvajanjem del. Vzpostavljen bo tudi prometni režim. V času del bo otežen dostop do objekta Jurkove koče.

Za obiskovalce Lisce bo kljub temu primerno poskrbljeno. Dostop do ogrevanih sanitarij, ki so v kletnih prostorih Tončkovega doma, bo omogočen vse dni v tednu od 7. do 19. ure.

Sanitarije v kletnih prostorih Tončkovega doma so ogrevane.

Za gostinsko ponudbo pa bo ob petkih, sobotah in nedeljah poskrbela Kuhna na kolesih – gostinstvo Jože Grajžl. Kuhna na kolesih bo obiskovalcem ponujala tople in hladne napitke, jedi na žlico, različne malice in tudi kaj sladkega.

Občina Sevnica še zbira ponudbe za oddajo Tončkovega doma v najem. Rok za oddajo ponudb je 24. februar 2020.

Od leta 2014, ko je Občina Sevnica po več kot enoletnem usklajevanju od Planinskega društva Lisca Sevnica in Planinske zveze Slovenija v lastništvo prevzela objekte na Lisci, so bili izvedeni različni projekti, financirani iz evropskih sredstev, najemnine Tončkovega doma, različnih partnerstev in občinskega proračuna. Posodobitev nekaj več kot 40 let stare kuhinje bo omogočila učinkovitejšo pripravo jedi, z preurejenim predprostorom in spominsko sobo pa bo Tončkov dom postal modernejši, a še vedno domačen prostor.

Predprostor, soba in kuhinja pred prenovo:

 

Idejne zasnove prostorov:

 

V sklopu dolgoročnega razvojnega načrta območja Lisce je Občina Sevnica naročila pripravo idejne zasnove izgradnje novih depandans:

Obnovitvena dela bodo potekala do predvidoma konca aprila. Tako bo Tončkov dom za obiskovalce odprt predvidoma odprt v začetku meseca maja.

 

Akcija sterilizacije lastniških mačk

 

Lastništvo domače živali prinaša poleg veselja in prijetnih trenutkov z novim družinskim članom tudi odgovornosti. Skrb za pravočasno in ustrezno sterilizacijo oziroma kastracijo mačk je odgovornost lastnikov. S tem posegom lastniki muck aktivno prispevate k zmanjšanju problema velikega števila nezaželenih mačjih mladičev, ki vsako leto v spomladanskem in jesenskem času napolnijo prostore zavetišč za zapuščene živali.

Kot izpostavljajo na Veterinarski postaji Sevnica, ima poseg poleg preprečitve nezaželene brejosti tako za samce kot za samice veliko pozitivnih vedenjskih in zdravstvenih učinkov. Pri obeh posegih gre za kirurški poseg odstranitve spolne žleze v splošni anesteziji. Samci po kastraciji ne iščejo več samic, kar pomeni, da nimajo več želje po potepanju in se zadržujejo blizu doma. S tem se tudi občutno zmanjšajo možnosti, da bi mucka povozil avto ali da bi prišlo do poškodb zaradi mačjih pretepov. Po kastraciji se občutno zmanjša verjetnost okužbe z nevarnimi boleznimi, kot so mačji virus imunske pomanjkljivosti (FIV), mačja levkoza (FeLV), infekciozni peritonitis (FIP), calici viroza in pojav tumorjev na testisu. Samica po sterilizaciji ni več zainteresirana za samce, s čimer se zmanjša verjetnost prenosa prej omenjenih bolezni. Če opravimo poseg sterilizacije samičke pred prvo gonitvijo, ji s tem v zmanjšamo verjetnost za razvoj raka na maternici, jajčnikih in seskih za 91 %, prav tako pa se s posegom odpravi verjetnost gnojnega vnetja maternice.

Veterinarska postaja Sevnica priporoča, da se poseg opravi pred prvo gonitvijo, torej po 4 mesecu starosti oziroma ko mačka presega vsaj 1 do 1,5 kg telesne mase. Pred posegom mora biti mačka klinično zdrava ter tešča. Bodite del rešitve, ne problema.

Občina Sevnica skladno z zakonom o zaščiti živali del proračunskih sredstev namenja skrbi za zapuščene živali, in sicer preko pogodbe z Veterinarsko postajo Sevnica o izvajanju dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču. Najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali je po priporočilih stroke sterilizacija lastniških mačk, zato Občina Sevnica že več let zapored ta ukrep tudi sofinancira.

Tako bo od 10. do 21. februarja potekala akcija sterilizacij s sofinanciranjem, ki je omogočeno lastnikom mačk z območja občine Sevnica. Cena sterilizacije je 69,78 evrov, pri čemer Občina Sevnica sofinancira 25 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 13 evrov, soudeležba lastnika pa je 31,78 evrov.

Vsebina pripravljena v sodelovanju s Tjašo Košak, dr. vet. med., Veterinarska postaja Sevnica

 

Dan odprtih vrat Občine Sevnica

 

Sodelavci občinske uprave, ki vodijo postopke, želijo biti dostopni za informacije in tako še dodatno pomagati občankam in občanom. Zaradi narave dela daljši posveti pogosto niso mogoči. Zato bodo sodelavci vseh oddelkov na Občini Sevnica na voljo za vsa vaša vprašanja na dnevu odprtih vrat. Dan odprtih vrat bo potekal v sredo, 12. februarja 2020, od 14. do 17. ure. Vstopna točka bo sejna soba v pritličnih prostorih občinske stavbe. Vse občanke in občane vljudno vabimo, da nas obiščejo in nam zastavijo svoje vprašanje, saj »prašat ni greh«.

 

Ob kulturnem prazniku

 

Proslave in drugi dogodki ob slovenskem kulturnem prazniku potekajo v več krajih sevniške občine. V Krmelju so kulturni praznik obeležili včeraj z odprtjem likovne razstave in proslavo. Likovno razstavo so včeraj odprli tudi v Knjižnici Sevnica. Nocoj bo potekala osrednja slovesnost v Kulturni dvorani Sevnica. V soboto bo proslava na Blanci, v Boštanju pa bodo ob počastitvi kulturnega praznika obeležili tudi praznik Krajevne skupnosti Boštanj. Grad Sevnica v soboto vabi na vodene oglede.

Občinska uprava Občine Sevnica