Tedenske novice 10.5.2019


Delavnica v sklopu izdelave konservatorskega načrta za prenovo starega mestnega jedra Sevnice dobro obiskana

V torek je v Kulturni dvorani Sevnica potekala delavnica v sklopu izdelave konservatorskega načrta za prenovo starega mestnega jedra Sevnice, ki je v zaključni fazi. Delavnica je bila namenjena predstavitvi rezultatov izvedene ankete, ki jo je izpolnilo in svoja mnenja podalo več kot 200 občank in občanov, od tega tretjina prebivalcev starega mestnega jedra.

Delavnica je bila zelo dobro obiskana, sodelovanje v razpravi in podajanju predlogov pa aktivno. Po uvodnih pozdravih župana Srečka Ocvirka, izdelovalcev načrta in celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine je sledila razprava. Izpostavljeni so bili izzivi, s katerimi se prebivalci, obiskovalci in vsi uporabniki tega območja srečujejo pri vsakodnevnem življenju, predvsem s področja urejanja prometnega režima in mirujočega prometa ter prilagajanja obstoječih vsebin morebitnim novim.

Ključni cilj razprave je bil pridobiti neposredne informacije od prebivalcev, obiskovalcev in uporabnikov tega območja, kajti namen konzervatorskega načrta je prav analiza vseh potreb in danosti v prostoru. To omogoča iskanje najbolj optimalnih rešitev za načrtovalski del priprave konzervatorskega načrta v obliki izpolnitve kratko- in dolgoročnih ciljev.

 

Slovesna obeležitev 150. obletnice slovenskega tabora v Sevnici

Vljudno vabljeni v Športni dom Sevnica na častni dogodek v počastitev 150. obletnice slovenskega tabora v Sevnici, ki bo danes, 10. maja 2019, ob 20. uri v Športnem domu Sevnica. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Podeljena bodo priznanja Krajevne skupnosti Sevnica, kulturni program pa bosta z izbrano glasbo obogatila Slovenski oktet in Godba Sevnica. Organizatorji dogodka so Občina Sevnica, Krajevna skupnost Sevnica in KŠTM Sevnica.

 

Evropske institucije približali sevniški mladini

V Mladinskem centru Sevnica je v ponedeljek potekal dogodek »EU: tu in zdaj«, s katerim se je  KŠTM Sevnica pridružil letošnjemu Evropskemu tednu mladih pod naslovom »Demokracija in jaz«. Namen dogodka je bil na inovativen način mladim približati Evropsko unijo in njene temeljne institucije, hkrati pa je bil namen podpora kampanji »Tokrat grem volit«, ki je naravnan v spodbujanje k udeležbi na evropskih volitvah 26. maja.

Dogodek je pokazal, da mladi imajo ideje o tem, kako bi lahko prispevali k družbi na svojevrsten način in da so evropska vprašanja zanje pomembna, saj je bilo izkazano tehtno zanimanje za iskanje najustreznejše poti sodelovanja pri odločanju.

 

Projekt Rast(išče) sreče, namenjen razvoju sistematičnega dela z mladimi

Partnerji mladinskega projekta Rast(išče) sreče – Mladinski center Krško kot nosilec projekta, Družinski inštitut Zaupanje, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli in KTRC Radeče – so v sredo v Mladinskem centru Sevnica pripravili novinarsko konferenco z namenom predstavitve poteka projekta. Projekt je namenjen razvoju sistematičnega dela z mladimi, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V dveh letih trajanja projekta partnerji izvajajo preventivna središča in individualno delo z mladostniki. Preventivna središča so na voljo mladostnikom v času po zaključku pouka za druženje, pisanje domačih nalog, sodelovanje v delavnicah. Do vključno meseca marca so partnerji zabeležili 2000 obiskov mladostnikov v preventivnih središčih in vključili več kot 40 mladih posameznikov v kontinuirano individualno delo.

Predstavili so tudi terensko vozilo, poimenovano (O)srečevalnik, ki je gibalo pomembne aktivnosti projekta – mladinskega uličnega dela. V ta namen so se partnerji izobraževali in raziskovali teren ter proti koncu leta 2018 preuredili terensko vozilo v mobilni mladinski center na kolesih. V letošnjem letu načrtujejo izvedbo 100 intervencij mladinskega uličnega dela. Partnerji še izpostavljajo, da skozi ves čas trajanja projekta vabijo k sodelovanju tudi nove prostovoljce, ki si želijo delati z mladimi in širiti svoje znanje in veščine.


Kolesarski dogodek, poimenovan Kolo fest 2019

Jutri, 11. maja, bo na Lisci potekal dogodek z nazivom »Kolo fest 2019«, ki bo povezal raznolike kolesarske vsebine. Dogodek je del čezmejnega projekta »Interpretacija naravne in kulturne dediščine za aktiven oddih – Ride & Bike II«, ki je sofinanciran s sredstvi Interreg Slovenija-Hrvaška 2014–2020. Projekt je namenjen promoviranju jezdenja in kolesarjenja v Posavju ter širše v Sloveniji in na Hrvaškem. Partner iz sevniške občine je KŠTM Sevnica, ki vsebine udejanja v sodelovanju s Kolesarskim društvom Sevnica.

Od 8.30 do 13.00 bo organiziran MTB tečaj na območju Lisce za odrasle in otroke, pred Tončkovim domom bodo predstavljena E-kolesa z možnostjo krajše poskusne vožnje. Med 9.30 in 12.30 bo v prostorih Tončkovega doma potekala delavnica. Predstavljena bosta projekt Ride & Bike II in strategija razvoja turizma občine Sevnica, katere pomemben del tudi kolesarjenje. S strani Planinske zveze Slovenije bodo predstavljeni zakonski okvirji in omejitve gibanja v naravi s kolesi ter umeščanja mreže turno-kolesarske poti v Sloveniji, predstavljene bodo možnosti trženja gorskega kolesarstva kot turističnega produkta, potekala pa bo tudi predstavitev poteka umeščanja in izgradnje namenske kolesarske poti z Lisce. Popoldanski del bo od 14. do 17. ure namenjen vodenemu turističnemu MTB izletu po okolici Lisce.

 

100. jubilejni Radogost večer

V sredo je na Gradu Sevnica potekal jubilejni, že 100. Radogost večer vsestranskega sevniškega kulturnega ustvarjalca Rudija Stoparja. V oknu Radogost v zbirki Ogled tokrat gostuje hrvaški slikar Zoran Homen. Lep kulturni dogodek sta z glasbo obogatila Elizabeta in Dragutin Križanič iz Brežic. Za soustvarjanje kulturnega življenja Gradu Sevnica in ob izvedbi že 100. jubilejnega Radogost večera je Rudiju Stoparju listino Občine Sevnica izročil in ustvarjalcu čestital tudi sevniški župan Srečko Ocvirk.


Občinska uprava Občine Sevnica