Tedenske novice 11.10.2019

 

Učenci Osnovne šole Tržišče uspešni na mednarodnem natečaju

Učenci 6. razreda Osnovne šole Tržišče so se udeležili mednarodnega natečaja Postani donavski umetnik in se z videom Voda je vir življenja uvrstili na 1. mesto na nacionalni ravni in na 3. mesto na mednarodni ravni. János Áder, predsednik republike Madžarske jim bo bronasto priznanje izročil na slavnostni prireditvi v Budimpešti, ki bo potekala med 16. in 18. oktobrom.

Osnovnošolci iz Tržišča so za udeležbo na natečaju izdelali dve leseni skulpturi z naslovom Lesena riba in Podvodni svet ter posneli in zrežirali video Voda je vir življenja. Skulptura Lesena riba je prejela 1. mesto na državni ravni, skulptura Podvodni svet 3. mesto, video Voda je vir življenja pa je v svoji kategoriji prav tako dosegel 1. mesto, zato je bil skupaj z izdelkom Lesena riba poslan v oceno mednarodni komisiji. Video je mednarodna komisija uvrstila na odlično 3. mesto.

Namen natečaja, ki poteka že od leta 2004, je združiti otroke in mlade, ki živijo ob reki Donavi in njenih pritokih, letos pa je na natečaju sodelovalo 14 držav (Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška, Madžarska, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna Gora, Romunija, Bolgarija, Moldavija in Ukrajina). Natečaj sta skupaj organizirala Svetovno združenje za vodo za centralno in vzhodno Evropo (Global Water Partnership Central and Eastern Europe – GWP CEE) in Mednarodna komisija za varovanje reke Donave (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), vodilna tema natečaja pa je bila »Sodelujmo za naše vode«.

Spodbujanje kritičnega razmišljanja in pozitivnega odnosa do varovanja okolja je za mlade generacije ključnega pomena. S tako visoko mednarodno uvrstitvijo so sodelujoči učenci in mentorica Tjaša Hribar Brce dokazali visok nivo znanja in talentiranosti.

 

Krajevna skupnost Loka prvič praznuje krajevni praznik

Danes ob 17. uri bo potekalo prvo praznovanje krajevnega praznika Krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu, na cerkvenem dvorišču. V okviru slavnostne prireditve bo odkrit tudi doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla, duhovnika, pesnika, kronista in sadjarja, ki je služboval v Loki 10 let, v letih od 1864 do 1874. Kulturni program bodo sooblikovali učenci podružnične osnovne šole Loka in Godba Sevnica.

V soboto bo v sklopu praznovanja od 10. do 14. ure potekal tudi Ripšlov sejem, na katerem se bodo predstavili ponudniki domačih lokalnih dobrot, ob 14. uri pa bo nastopila Godba Slovenskih železnic. Ob 19. uri bo v Kulturnem domu v Loki tudi otvoritev razstave Igra barv samostojne likovne umetnice Gordane Dobriha. Na razstavi bosta sodelovala tudi glasbena gosta, Ansambel Šentjanci in Ljudske pevke Solzice.

 

Dan tematske poti Gozd je kultura

Ob svetovnem dnevu hoje, 15. oktobra 2019, Javni zavod KŠTM Sevnica skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, CPT Krško in Kmečko zadrugo Sevnica  prireja Dan tematske poti Gozd je kultura, ki je bila urejena in odprta v letošnjem letu v okviru projekta ReviZen – Zelena doživetja Posavja.

V uvodnem delu dogodka, ki se bo pričel ob 15.30 uri na spodnjem parkirišču Gradu Sevnica, bo zbrane pozdravila Mojca Makovec Haložan, mag. turizma, direktorica POMELAJ, Zadruge za razvoj podeželja, doc.dr. Matjaž Čater iz Gozdarskega inštituta Slovenije pa bo predstavil aktualne gozdarske vsebine. Na dogodku bo med drugim potekala zasaditev plodovitih in medonosnih dreves v grajskem gozdu, predstavitev nove interpretacijske točke »Gozdni telefon«, razstava o Zasavski planinski poti in razstava V gozdu spominov ter otvoritveni pohod po tematski poti v okviru Posavskega festivala pohodništva 2019. Prireditev je javna in brez vstopnine.


Občinska uprava Občine Sevnica