Tedenske novice 17.5.2019

 

Sevnica že tretjič Prostovoljstvu prijazno mesto

V okviru 20. Nacionalnega tedna prostovoljstva je v torek, 14. maja, pod okriljem Slovenske filantropije potekala prireditev ob Slovesnem dnevu prostovoljstva. Na dogodku so podelili priznanja občinam in posameznikom, ki s svojim delovanjem aktivno prispevajo k razvoju prostovoljstva v državi. Častni pokrovitelj in osrednji gost dogodka je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Zaradi sistematičnega spodbujanja prostovoljstva in zagotavljanja podpore delovanju prostovoljskih organizacij je ponosna nosilka naziva Prostovoljstvu prijazno mesto že tretje leto zapored postala tudi Občina Sevnica kot ena izmed 21 slovenskih občin. Priznanje so organizatorji dogodka izročili županu Srečku Ocvirku.

Na dogodku so bili podeljeni še nazivi Junaki našega časa, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/a v javni upravi in Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev. V sklopu podelitve priznanj za naj prostovoljca/ko, zaposlenega/o v javni upravi, je posebno priznanje za izjemno prostovoljsko udejstvovanje in širjenje solidarnosti v lokalnem okolju prejela tudi sodelavka Občine Sevnica Jelka Tršinar.

Komunala Sevnica – družini prijazno podjetje

Ekvilib Inštitut je v tem tednu, ob mednarodnemu dnevu družin, 12 slovenskim podjetjem podelil certifikate Družini prijazno podjetje. Ta neprofitna organizacija certifikat podeljuje skupaj z Ministrstvom za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti. Kot pojasnjujejo podeljevalci certifikata, podjetje sprva pridobi osnovni certifikat, ko revizorski svet pozitivno oceni zastavljeni načrt implementacije izbranih ukrepov posameznega podjetja. Po treh letih sledi vnovična ocena, in če so cilji oziroma ukrepi doseženi, podjetje pridobi polni certifikat.

Med osmimi prejemniki slednjega je tudi Javno podjetje Komunala d.o.o. Sevnica z več kot 60-letno tradicijo. Podjetje na območju občine Sevnica izvaja gospodarske javne službe, med njimi oskrbo s pitno vodo, odvajanje in čiščenje komunalnih in padavinskih odpadnih voda, ravnanje z odpadki, pogrebno in pokopališko dejavnost s 24-urno dežurno službo, vzdrževanje občinskih cest, urejanje javnih površin in skrb za javno razsvetljavo.

Kot je zapisano v revizorskem poročilu ob izdaji certifikata, je podjetje uspešno implementiralo 12 ukrepov, ki so med zaposlenimi dobro prepoznavni in sprejeti, sistematično urejena dokumentacija je ažurno in vestno vodena, načela certifikata pa se uspešno vključujejo v organizacijsko kulturo podjetja. Sicer pa je Javno podjetje Komunala d.o.o. Sevnica tudi prvo sevniško podjetje s polnim certifikatom Družini prijazno podjetje.

Igrišče pred Športnim domom Sevnica obarvano oranžno

Danes dopoldan je na igrišču pred Športnim domom Sevnica potekalo regijsko srečanje posavskih skupin društva Šola zdravja. Dogodek so otvorili člani društva v značilnih oranžnih majicah z izvedbo vaj 1000 gibov po metodi Nikolaya Grishina, idejnega vodje in ustanovitelja društva. Predsednica društva Šola zdravja Zdenka Katkič je izpostavila pomen medgeneracijskega sodelovanja pri promociji zdravega načina življenja.

Zbrane je nagovoril župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, ki je pozdravil zdrav življenjski slog članov društva in se jim zahvalil za njihovo družbeno angažiranost. Mojca Pernovšek, direktorica zavoda KŠTM Sevnica, je prav tako izpostavila pomen promocije zdravja in vsakodnevnega gibanja, navdušenje nad številčnostjo in zavzetostjo članov je izrazil tudi predsednik Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica Sašo Jejčič. Dogodek so člani skupin zaključili s pohodi na sveti Rok, na Grad Sevnica in na večnamensko pot ob reki Savi.

Sevn'ška kuhinja na trgu

Sevn'ška kuhinja na trgu vabi danes od 15. do 22. ure v staro mestno jedro Sevnice na Glavni trg. Zdaj že tradicionalni kulinarični dogodek poteka v sklopu festivala Sevniško grajsko poletje 2019 v organizaciji zavoda KŠTM Sevnica. Pokušina vin iz vinorodne dežele Posavje in domačih okusov izbrane lokalne hrane bo omogočena z nakupom bonov na stojnici na prireditvenem prostoru.

Pričenja se Pesem Posavja

Danes se pričenja 46. Pesem Posavja, tradicionalni pevski praznik, ki vsako leto poveže štiri koncerte odraslih pevskih zasedb. Dogodek skupaj organizirajo brežiška, krška in sevniška območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti skupaj z vsemi tremi zvezami kulturnih društev.

Prvi koncert bo danes ob 19. uri v župnijski cerkvi v Boštanju, ko bo navzoče pozdravil tudi podžupan Občine Sevnica Janez Kukec. Brestaniški Grad Rajhenburg bo drugi koncert gostil to nedeljo, 19. maja, ob 18. uri. Še dva koncerta pa bosta prihodnji konec tedna, 25. maja, v cerkvi sv. Roka v Brežicah, in sicer ob 17. in 20. uri. Pesem Posavja je del Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka od 17. do 26. maja.

Glasbeno-družabno dogajanje ob koncu tedna

Ta konec tedna bo v sevniški občini zelo pester. Pričenja se festival Sevniško grajsko poletje 2019. V sklopu festivala se bo v jutri, 18. maja, ob 19. uri na sevniškem gradu v Felicijanovi dvorani odvijal pevski večer, ki ga prireja Mešani pevski zbor Lisca Sevnica prireja v sodelovanju z Slovenskim domom iz Zagreba.

Poskrbljeno bo tudi za mlade, saj Študentski klub Sevnica jutri zvečer prireja vsakoletni Vejžde žur, ki se bo od 20. ure naprej odvijal na igrišču pred Športnim domom Sevnica, pod šotorom. Vstop je prost.

Finale Slovenije v ju-juitsu za mlade

Društvo borilnih veščin Ippon Sevnica jutri, 18. maja, v Športnem domu Sevnica organizira finale Slovenije v ju-juitsu za mlade. Pričetek tekmovanja bo ob 10. uri, ko bo vse navzoče pozdravil tudi sevniški župan Srečko Ocvirk.

 

 

 


Občinska uprava Občine Sevnica