Tedenske novice 23.8.2019

 

Nov prikazovalnik hitrosti tudi v sevniški občini

Včeraj je sevniški župan Srečko Ocvirk v Ljubljani od Agencije za varnost v prometu prevzel nov prikazovalnik hitrosti, ki bo voznike opozarjal na prekoračeno dovoljeno hitrost. V Loki, kjer bo postavljen, je bilo s pomočjo prikazovalnika v preteklosti že zabeleženih več močnih prekoračitev dovoljene hitrosti. Prehitri vozniki bistveno zmanjšujejo prometno varnost na tem območju. Če jih bo novo postavljen prikazovalnik vzpodbudil, da se držijo predpisanih omejitev, bo najbolje dosegel svoj cilj.

V okolici večine sevniških osnovnih šol velja omejitev hitrosti do 30 kilometrov na uro, na presežek te dovoljene hitrosti pa voznike opozarjajo prikazovalniki hitrosti, ki že so postavljeni pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica, Osnovni šoli Krmelj in Osnovni šoli Šentjanž.

Meritve prikazovalnikov hitrosti so objavljene tudi na spletni strani Občine Sevnica (https://obcina-sevnica.si/vi-vozite). Zanimiv je podatek, da je v zadnjih nekaj dneh mimo Osnovne šole Sevnica 41 voznikov vozilo s hitrostjo med 41 in 50 kilometri na uro, kljub temu, da je na tem območju omejitev hitrosti do 30 kilometrov na uro. Mimo krmeljske šole, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, se je v zadnjih sedmih dneh peljalo 2212 voznikov nad dovoljeno hitrostjo, od tega 51 voznikov s hitrostjo med 71 in 80 kilometri na uro. Tudi mimo Osnovne šole Šentjanž, kjer je omejitev 30 kilometrov na uro, se je v zadnjih sedmin dneh prehitro peljalo več kot 71 % odstotkov voznikov.

Neprilagojena hitrost je velikokrat vzrok za hujše prometne nesreče. S prehitro vožnjo znotraj naselij in v okolici osnovnih šol oziroma vrtcev pa voznik ne ogroža samo sebe, svojih sopotnikov in potnikov v drugih vozilih, temveč tudi kolesarje in predvsem pešce, ki so najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu.

Bliža se začetek novega šolskega leta in z njim poostren nadzor prometa v okolici osnovnih šol. Z zmerno vožnjo in previdnostjo bodimo zgled drugim voznikom ne samo v času policijskih kontrol, ampak vselej in s tem prispevajmo k boljši prometni varnosti vseh udeležencev v prometu.

 

Nove talne označbe pri Osnovni šoli Boštanj

Večja pozornost voznikov, ko se vozijo mimo šol ali vrtcev pomeni tudi večjo varnost najmlajših udeležencev v prometu. Na previdnost jih poleg cestnih znakov opozarjajo tudi talne označbe, ki so zaradi izstopajočih živih barv zelo vidne.

Pri Osnovni šoli Boštanj so v teh dneh zaključili z svežim barvanjem talnih označb, ki bodo učinkovito opozarjale voznike na večjo pozornost.

Varnost najmlajših udeležencev v prometu mora biti na najvišjem nivoju. Skrb za varnost ni zgolj obveznost staršev ali skrbnikov, ampak dolžnost, ki bi jo morali upoštevati prav vsi udeleženci v prometu.

 

V nedeljo Skok na Lisco

Kolesarsko društvo Sevnica organizira že 28. Skok na Lisco. Sevniški praznik kolesarstva se bo odvijal to nedeljo. Prijave na dirko s plačilom startnine bodo mogoče na startnem mestu, to je pri Športnem domu Sevnica na dan dirke, od 8.30 ure naprej. Start bo ob 10. uri.

V prvem delu dirke, ki bo potekala od starta v Sevnici do letečega starta na cesti Sevnica–Radeče, bo kolona kolesarjev vozila skladno s cestno-prometnimi predpisi v skupini za spremljevalnim vozilom. Na lokalni cesti Breg–Jurklošter, pri odcepu za Okroglice, bo leteči start, tako bo dirka potekala po nekaj več kot 9 kilometrov dolgi progi oziroma cesti z višinsko razliko 700 metrov, ki bo v času dirke zaprta za ves promet. Cilj je na parkirišču pri Tončkovem domu na Lisci. Prevoz prtljage do ciljnega prostora bo urejen s strani organizatorja.

 

Občinska uprava Občine Sevnica